30 Ιανουάριος 2015, 09:35 - Τελευταία Ενημέρωση: 30 Ιανουάριος 2015, 09:15

Η θρησκευτική πίστη, η τέχνη και ο Ιπποκράτης στο Βυζάντιο

  • Η θρησκευτική πίστη, η τέχνη και ο Ιπποκράτης στο Βυζάντιο

Την «τέχνη της θεραπείας» δια χειρός γιατρών, αγίων και μάγων στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία, από τα ρωμαϊκά χρόνια έως την ύστερη βυζαντινή περίοδο, αποκαλύπτει η έκθεση με τίτλο «Ο βίος βραχύς, η δε τέχνη μακρή» (Life is short, Art Long. The Art of Healing in Byzantium), στο Μουσείο του Πέρα στην Κωνσταντινούπολη.

Η έκθεση, την οποία επιμελήθηκε η δρ. Μπριγκίτε Πιταράκης και ανοίγει τις πύλες της από τις 11 Φεβρουαρίου έως τις 26 Απριλίου 2015, ακολουθεί τα ίχνη αυτής της «τέχνης» από τις βάσεις που τέθηκαν από τον Απόλλωνα και τον Ασκληπιό, θεραπευτές της αρχαιότητας, έως τους ιδρυτές της ορθολογικής ιατρικής, τον Ιπποκράτη και τον Διοσκουρίδη, ενώ εξετάζει, ακόμη, τον ρόλο των γιατρών αγίων.

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση το Μουσείο του Πέρα, η έκθεση αποκαλύπτει ότι η πεποίθηση πως η αρρώστια προκαλείται κατά κύριο λόγο από τους δαίμονες, συνυπήρχε με την ορθολογική κατανόηση της υγείας και την ιατρική με βάση τις διδαχές του Ιπποκράτη. Οι ειδήμονες, γιατροί μάγοι και άγιοι, προέτρεπαν σε καθημερινή κάθαρση του σώματος και του πνεύματος, αλλά και εξορκισμό και σεβασμό προς τους αγίους.

Στην έκθεση παρουσιάζονται εικόνες, λειψανοθήκες και φυλαχτά, μαρμάρινες επιγραφές, ιατρικός εξοπλισμός, φυτά και βότανα, ιατρικά και βοτανολογικά χειρόγραφα.

Τα έργα, τα οποία δίνουν μια αίσθηση του βυζαντινού παρελθόντος της Κωνσταντινούπολης, προέρχονται, μεταξύ άλλων, από τα Αρχαιολογικά Μουσεία της Κωνσταντινούπολης, από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, τη βιβλιοθήκη του Μοναστηριού της Αγίας Τριάδας, στη Χάλκη, το Ίδρυμα της Εκκλησίας της Παναγίας και του Σχολείου Νεοχωρίου, το Μουσείο Ρεζάν Χας, την Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας, τη Βιβλιοθήκη Μπόντλιαν του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, το Μουσείο Μπενάκη, το Βυζαντινό Μουσείο Καστοριάς και ιδιωτικές συλλογές.