30 Ιανουάριος 2015, 09:20 - Τελευταία Ενημέρωση: 30 Ιανουάριος 2015, 08:44

Δωρεάν κούρεμα, ξύρισμα και μπάνιο από το Βατικανό στους άστεγους

  • Δωρεάν κούρεμα, ξύρισμα και μπάνιο από το Βατικανό στους άστεγους
    Φωτογραφία αρχείου από γεύμα άστεγων στο Βατικανό

Δωρεάν κούρεμα, ξύρισμα και μπάνιο θα προσφέρει από την Κυριακή 1η Φεβρουαρίου το Βατικανό στους άστεγους της Ρώμης, οπότε παραδίδονται στο κοινό οι εγκαταστάσεις που ετοιμάζονται από πέρυσι.

Πρόκειται για χώρους με ντουζιέρες στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου για να πλένονται οι άστεγοι, την κατασκευή των οποίων προανήγγειλε το Βατικανό πριν από ένα χρόνο. Όμως ο επίσκοπος Κόνραντ Κραγιέφσκι δήλωσε στην ιταλική καθολική εφημερίδα Αβενίρε ότι στις εγκαταστάσεις- βρίσκονται σε στοά της πλατείας- όσοι το επιθυμούν θα μπορούν επίσης να κουρεύονται και να ξυρίζονται.

Κομμώτριες και κουρείς θα προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους κάθε Δευτέρα, την ημέρα που συνήθως τα καταστήματά τους παραμένουν κλειστά. Ήδη, πολλοί επαγγελματίες του κλάδου έχουν δωρίσει καθίσματα, διάφορα εργαλεία όπως ψαλίδια και χτένες, αλλά και καθρέφτες.

Την ιδέα για τις εγκαταστάσεις είχε ο επίσκοπος Κραγιέφσκι μετά από σχετικό σχόλιο άστεγου. Ο άνδρας του είχε πει ότι μολονότι στα φιλανθρωπικά ιδρύματα της Ρώμης έβρισκε σχετικά εύκολα ένα πιάτο φαγητό, ήταν πολύ δύσκολο να βρει ένα μέρος για να πλυθεί. Ο επίσκοπος μίλησε στον Πάπα Φραγκίσκο, ο οποίος αμέσως υιοθέτησε την ιδέα και στη συνέχεια την επέκτεινε, για να συμπεριλάβει και υπηρεσίες... καλλωπισμού.