30 Ιανουάριος 2015, 08:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 30 Ιανουάριος 2015, 08:02

Άκαρπη η πρώτη ψηφοφορία για εκλογή Προέδρου στην Ιταλία

  • Άκαρπη η πρώτη ψηφοφορία για εκλογή Προέδρου στην Ιταλία
    Ο τέως Πρόεδρος της Ιταλίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο χαιρετάει τον πρώην πρωθυπουργό Μάριο Μόντι

Ο πρώτος γύρος για την εκλογή του νέου Προέδρου της Ιταλίας ολοκληρώθηκε όπως αναμενόταν, δηλαδή χωρίς να εκλεχθεί ο διάδοχος του Τζόρτζιο Ναπολιτάνο. Πάνω από το 50% των μελών του εκλεκτορικού σώματος, δηλαδή περισσότερα από 500 άτομα, ψήφισαν λευκό, οπότε ήταν αδύνατο να επιτευχθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία των δυο τρίτων. 

Σήμερα, θα διεξαχθούν άλλες δύο ψηφοφορίες, οι οποίες εκτιμάται ότι θα είναι επίσης άκαρπες. Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι θα πρέπει να περιμένει έως αύριο Σάββατο 31 Ιανουαρίου και τον τέταρτο γύρο, για να δει τον υποψήφιο που έχει προτείνει για την προεδρία της Ιταλίας να εκλέγεται με απλή πλειοψηφία.

Πρόκειται για τον Σέρτζιο Ματαρέλα, 73 ετών, μέλος του Συνταγματικού Δικαστηρίου και παλιό στέλεχος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος της Ιταλίας το οποίο δεν υπάρχει πια. Η υποψηφιότητα του έχει εξοργίσει τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι και το Φόρτσα Ιτάλια που ξεκαθάρισαν ότι δεν πρόκειται να τον ψηφίσουν. Ο Ματέο Ρέντσι που ελπίζει στις ψήφους του Δημοκρατικού Κόμματος και των άλλων κομμάτων της Αριστεράς, δήλωσε ότι ο Ματαρέλα θα μπορέσει «να εγγυηθεί επτά χρόνια διακεκριμένης πολιτικής ηγεσίας και πολιτικής σταθερότητας».

Αν και το αξίωμα είναι κυρίως εθιμοτυπικό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην Ιταλία έχει σημαντικές εξουσίες σε περιόδους πολιτικής αστάθειας, καθώς μπορεί να διαλύει το Κοινοβούλιο, να προκηρύσσει πρόωρες εκλογές και να επιλέγει τον πρωθυπουργό.

Στην περίπτωση που ο Ματαρέλα δεν εκλεγεί ούτε στην τέταρτη ψηφοφορία, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, η Ιταλία θα μπει σε μεγάλες περιπέτειες.