30 Ιανουάριος 2015, 12:56 - Τελευταία Ενημέρωση: 30 Ιανουάριος 2015, 12:56

Έκθεση Μνήμης για τις απελάσεις των Ελλήνων της Πόλης

  • Έκθεση Μνήμης για τις απελάσεις των Ελλήνων της Πόλης

Έφυγαν αφήνοντας πίσω τους τις ζωές και τις περιουσίες τους, καλούμενοι να χωρέσουν σε μια βαλίτσα όλο το βιος τους. Αντικείμενα που θα τους θύμιζαν για πάντα τη ζωή με θέα στο Βόσπορο, στα μέρη που μεγάλωσαν και αντίκρισαν για πρώτη φορά το φως του ήλιου.

Ο λόγος για τους Έλληνες της Κωνσταντινούπολης, για τους οποίους η λέξη «απέλαση» ηχεί στα αυτιά σαν το τέλος μιας εποχής. Της εποχής της ανεμελιάς και του δικαιώματος να μπορούν ελεύθερα να πατάνε το χώμα της πατρίδας τους.

Αναμνήσεις, εικόνες και συναισθήματα από εκείνη την περίοδο αναβιώνουν σε λίγες μέρες με αφορμή την Έκθεσης Μνήμης με τίτλο «Σε μια βαλίτσα όλο το βιος μας» που διοργανώνει από τις 2 έως τις 7 Φεβρουαρίου η εφημερίδα Ανατολή με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από τις απελάσεις των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης το 1964-65.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015 στις 18:00, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης»), όπου οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν βίντεο και φωτογραφικά ντοκουμέντα από το χρονικό των απελάσεων μέσα από δημοσιεύματα του ελληνικού και τουρκικού Τύπου της εποχής.

Κατά την έναρξη χαιρετισμό θα απευθύνουν ο Νικόλαος Ουζούνογλου, καθηγητής ΕΜΠ και πρόεδρος της ΟΙΟΜΚΩ, ο καθηγητής Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (ΙΔΙΣ), και εκπρόσωπος της Τιμητικής Επιτροπής Απελαθέντων.

Την Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015, στις 18:00, θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με θέμα «Οι Απελάσεις, η Συνθήκη της Λοζάνης και η παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου» με συντονιστή τον δημοσιογράφο Άρη Πορτοσάλτε, και την Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου, την ίδια ώρα, παρουσίαση-συζήτηση με τίτλο «Γεγονότα και μαρτυρίες» με συντονιστή τον δημοσιογράφο Τάσο Τέλλογλου.

Μεταξύ των ομιλητών θα είναι και ο πρέσβης επί τιμή Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος, που έζησε από κοντά κρίσιμες στιγμές των απελάσεων.

  • Χώρος έκθεσης-εκδηλώσεων: Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων, Ακαδημίας 50, Αθήνα, αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης».
  • Διάρκεια έκθεσης: 2-7 Φεβρουαρίου 2015.
  • Ώρες λειτουργίας: 18:00-21:30.