29 Ιανουάριος 2015, 18:32 - Τελευταία Ενημέρωση: 29 Ιανουάριος 2015, 19:31

Από τον Μάρτιν Σουλτς ξεκίνησε η διαπραγμάτευση Τσίπρα

  • Από τον Μάρτιν Σουλτς ξεκίνησε η διαπραγμάτευση Τσίπρα
    Φωτ.: Ορέστης Παναγιώτου (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Το πρώτο βήμα για να σταματήσει ο φόβος πάνω από τις εξελίξεις στην Ελλάδα, ξεκινώντας επί της ουσίας διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας, έγινε.

Η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον καλό του φίλο
–όπως αποκάλεσε τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς– πραγματοποιήθηκε σε κλίμα εμπιστοσύνης και διαλόγου, παρά τις όποιες διαφωνίες. Στόχος, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, ήταν η εδραίωση «νέας σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ της μεταμνημονιακής Ελλάδας και των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης», αλλά χωρίς να γίνουν μονομερείς ενέργειες.

«Επί τέσσερα χρόνια ο ελληνικός λαός σήκωσε και βάρη που δεν του αναλογούσαν λόγω της άρνησης μιας ολιγαρχίας να πληρώσει, καθεστώς που προστάτευαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Τώρα μπαίνει τέλος σε αυτή την ανάρμοστη σχέση», είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας. Διαβεβαίωσε δε τον Μάρτιν Σουλτς ότι η κυβέρνηση έχει σχέδιο σαρωτικών μεταρρυθμίσεων το οποίο αντιμετωπίζει τις αιτίες που οδήγησαν στην κρίση, τις πελατειακές σχέσεις, τη διαφθορά και τη φοροδιαφυγή.

«Έχουμε σχέδιο για την επιστροφή στην ανάπτυξη, απορρίπτοντας τις πολιτικές λιτότητας αλλά και χωρίς τη δημιουργία νέων ελλειμμάτων», ανέφερε.

Η δέσμευση για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς λειτουργεί καθησυχαστικά για τους Ευρωπαίους.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να πατάξει τη φοροδιαφυγή και να αγωνιστεί κατά της κοινωνικής αδικίας. «Γνωρίζουμε ότι στην Ελλάδα οι αδύναμοι κλήθηκαν να πληρώσουν το τίμημα και οι πλούσιοι έβγαλαν τα χρήματά τους στο εξωτερικό», σημείωσε.

Στη συνέχεια, παραδέχτηκε ότι στο εξωτερικό υπήρχε ο φόβος πως ο Αλέξης Τσίπρας θα ακολουθήσει το δικό του δρόμο. «Αυτό δεν το φοβάμαι εγώ. Θα σας αποδεχτούν με εμπιστοσύνη», πρόσθεσε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό.

Ο Μάρτιν Σουλτς κλείνοντας τις δηλώσεις τους είπε: «Ελπίζω η υπέροχη χώρα σας να παραμείνει στην ευρωπαϊκή πορεία της. Έχετε υποχρέωση να συνεχίσετε στο δρόμο της συνεργασίας και της δημοκρατίας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ