30 Ιανουάριος 2015, 09:30 - Τελευταία Ενημέρωση: 29 Ιανουάριος 2015, 18:34

Προστατέψτε την καρδιά σας με πέντε απλές συνήθειες

  • Προστατέψτε την καρδιά σας με πέντε απλές συνήθειες
    Φωτ.: flickr.com/ Lucas Hayas

Είναι αυτή που χτυπάει πάντοτε στον παλμό όλων όσων μας συμβαίνουν καθημερινά. Όταν είμαστε ευτυχισμένοι πάει να… σπάσει από χαρά ενώ κάθε φορά που στενοχωριόμαστε τη νιώθουμε να επιβραδύνει το ρυθμό της προκαλώντας μας σφίξιμο και δυσφορία.

Ο λόγος για την καρδιά μας, που χρειάζεται να την προστατεύουμε αν θέλουμε να διατηρείται σε άριστη κατάσταση έτσι ώστε να συνεχίσει να… χτυπάει στο στήθος μας για πάρα πολλά χρόνια ακόμη.

Το πώς, το συνοψίζουμε στις εξής πολύτιμες συμβουλές:

  • Εντάξτε στο καθημερινό σας διατροφολόγιο, φρέσκα φρούτα και λαχανικά, ελαιόλαδο, όσπρια, ψάρια, δημητριακά και ξηρούς καρπούς που είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά, τα οποία βοηθούν γενικότερα την υγεία της καρδιάς.
  • Προσπαθήστε να περιορίσετε το κάπνισμα σε περίπτωση που… επιδίδεστε συχνά σε αυτήν την επιβλαβή συνήθεια για όλο μας το σώμα και ιδίως για την καρδιακή λειτουργία.
  • Μειώστε σταδιακά την κατανάλωση καφεΐνης, αλατιού και αλκοόλ και αντικαταστήστε τα με πράσινο τσάι και αρκετό νερό. Ακόμη, όπως συνιστούν οι καρδιολόγοι, μπορείτε να καταναλώνετε ένα ποτήρι κόκκινο κρασί που τονώνει την καρδιά δημιουργώντας μας συγχρόνως το αίσθημα της ευφορίας.
  • Βάλτε στο πρόγραμμά σας την άσκηση για 3 έως 4 φορές την εβδομάδα, όπως το  γρήγορο βάδισμα έστω και για μισή ώρα, το κολύμπι και την ποδηλασία που αποτελούν τρόπους άθλησης που προλαμβάνουν την εμφάνιση καρδιαγγειακών προβλημάτων.
  • Αντιμετωπίστε το στρες υιοθετώντας δραστηριότητες που σας ευχαριστούν, όπως π.χ. ζωγραφική, κηπουρική, βόλτα στη φύση και βόλτες με φίλους.