22 Ιούνιος 2013, 16:50 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 19:46

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την αντηλιακή προστασία

  • Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την αντηλιακή προστασία

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την αντηλιακή προστασία, για να μπορούμε να χαρούμε τον ήλιο και τη θάλασσα χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις.

Απλές καθημερινές απορίες που βρίσκουν την απάντησή τους εδώ:
Ε: Πόση ώρα πριν από την έκθεσή μου στον ήλιο πρέπει να εφαρμόζω το αντηλιακό μου;

A: Ένα διάστημα είκοσι λεπτών πριν βγείτε στην παραλία αρκεί για να απορροφηθεί από την επιδερμίδα σας και να δημιουργήσει ένα “φιλμ προστασίας”.

Ε: Πόσο συχνά πρέπει να το ανανεώνω;

A: Η επανάληψη εφαρμογής του πρέπει να γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα, ακόμη και όταν βρίσκεστε υπό σκιά. Αυτό, βέβαια, εξαρτάται και από το δείκτη SPF του αντηλιακού της επιλογής σας. Ειδικότερα, είναι ιδιαίτερα επιτακτική η ανάγκη για μία ακόμα εφαρμογή όταν βγαίνετε από τη θάλασσα  ή κατά τη διάρκεια θαλάσσιων σπορ (π.χ. ποδήλατο, wind-surfing κ.λπ.).

Ε: Πρέπει να συνεχίσω να χρησιμοποιώ την αντηλιακή μου κρέμα, ακόμη και όταν έχω μαυρίσει;

A: Ναι, γιατί, παρότι το μαύρισμα εμποδίζει τις ακτίνες UVB, οι οποίες ευθύνονται για τα εγκαύματα, δεν κάνει το ίδιο για τις ακτίνες UVA που προκαλούν τη γήρανση της επιδερμίδας. Για αυτόν το λόγο πρέπει να συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αντηλιακό με χαμηλότερο δείκτη προστασίας, το οποίο θα σας χαρίσει την παραπάνω προστασία.

Ε: Ποιο αντηλιακό είναι το κατάλληλο για την επιδερμίδα μου:

A: Σε όλα τα αντηλιακά προϊόντα αναγράφεται οι δείκτης προστασίας, για να επιλέξετε εκείνον που σας ταιριάζει ανάλογα με την επιδερμίδα σας. Έτσι, εάν έχετε πολύ ανοιχτή επιδερμίδα, προτιμήστε προϊόντα υψηλής προστασίας με δείκτη SPF 50+, για λιγότερο ανοιχτή επιδερμίδα που έχει ήδη εκτεθεί στον ήλιο, χρησιμοποιήστε προϊόντα με δείκτες SPF 30-50 και, εάν έχετε σκούρα επιδερμίδα, επιλέξτε προϊόντα με δείκτες SPF 20. Θυμηθείτε ότι οι πολύ χαμηλοί δείκτες προστασίας SPF 6 ή και λιγότερο απευθύνονται σε πολύ σκουρόχρωμες επιδερμίδες ή ήδη μαυρισμένες.

Ε: Λοσιόν, σπρέι ή λάδι; Τι να επιλέξω;

A: Επιλέξτε το προϊόν που σας ταιριάζει, ανάλογα με τις προτιμήσεις σας. Το σημαντικό στην επιλογή σας πρέπει να είναι ο κατάλληλος αντηλιακός δείκτης, και όχι η υφή του προϊόντος. Πλέον μπορείτε να βρείτε ακόμα και αντηλιακά λάδια με αρκετά υψηλό δείκτη προστασίας.

Πηγή: abouthealth.gr