1 Φεβρουάριος 2015, 12:02 - Τελευταία Ενημέρωση: 30 Ιανουάριος 2015, 16:01

Καρναβάλι Ξάνθης 2015 σε ποντιακούς ρυθμούς!

  • Καρναβάλι Ξάνθης 2015 σε ποντιακούς ρυθμούς!
    Οι Ποντιακοί σύλλογοι Ξάνθης στο περσινό καρναβάλι.

Σχεδόν μισό αιώνα συμπληρώνει φέτος το καρναβάλι της Ξάνθης, που έχει καταφέρει στο πέρασμα των χρόνων να γίνει θεσμός και να πρωτοστατεί στα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής. Και από τις φετινές αποκριάτικες εκδηλώσεις δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι ποντιακοί σύλλογοι, που δίνουν πάντα το δικό τους στίγμα στο ξανθιώτικο καρναβάλι δείχνοντας τον τρόπο για τη διατήρηση της ποντιακής παράδοσης μέσα σε μια ζώσα κοινωνική πραγματικότητα.

Ο Δήμος Ξάνθης έδωσε τις κατευθυντήριες οδηγίες και πήρε, υιοθετώντας τες, ζωντανές, ουσιαστικές προτάσεις από την ψυχή του θεσμού, τους συλλόγους της Ξάνθης και της ευρύτερης περιοχής, που συμμετέχουν στο θεσμό υποσχόμενοι φρέσκια πνοή, ζωή και χρώμα, ώστε το θέαμα να είναι μοναδικό και αυτήν τη χρονιά.

Πρόγραμμα συμμετοχής ποντιακών συλλόγων στο καρναβάλι της Ξάνθης:

  • Την Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015, στις 19:30, στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης, ο Σύλλογος Ποντίων Χορευτών «Τραντέλλενες» θα παρουσιάσει ποντιακούς χορούς. Στην ίδια εκδήλωση θα συμμετέχουν ο Μορφωτικός-Πολιτιστικός Σύλλογος Πηγαδίων Ξάνθης «Οι Χατζηγυριώτες», ο Σύλλογος Σαρακατσάνων «Ο Λεπενιώτης», ο Σύλλογος Μικρασιατών Ν. Ξάνθης «Αλησμόνητες Πατρίδες», το Λύκειο των Ελληνίδων Ξάνθης και ο Σύλλογος Εβριτών Ν. Ξάνθης. Τους χορευτές θα  πλαισιώνει το μουσικό σχήμα «Μπάντα Τέτοια».
  • Την Τσικνοπέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015, στις 20:00, στο Κλειστό Αθλητικό Κέντρο «Φίλιππος Αμοιρίδης» θα ξεκινήσει μια βραδιά με παραδοσιακά εδέσματα. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γευτούν γνήσιες ποντιακές και μικρασιάτικες συνταγές από το Σύλλογο Ποντίων Ξάνθης, το Σύλλογο Μικρασιατών Ν. Ξάνθης «Αλησμόνητες Πατρίδες» και τον Σύλλογο Ποντίων Χορευτών «Τραντέλλενες».
  • Τη Δευτέρα 16 και την Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015, στις 20:00, λαογραφικοί σύλλογοι θα παρουσιάσουν μουσικοχορευτικές βραδιές στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης. Πλούσιο ποντιακό πρόγραμμα με χορούς και τραγούδια από την αλησμόνητη πατρίδα έχουν ετοιμάσει ο Σύλλογος Ποντίων Ν. Ξάνθης, ο Χορευτικός Όμιλος Ξάνθης και η Ένωση Ποντίων Σπουδαστών ΤΕΙ Καβάλας.

Το Τριώδιο ανοίγει!