29 Ιανουάριος 2015, 11:27 - Τελευταία Ενημέρωση: 29 Ιανουάριος 2015, 11:27

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Έδωσε εντολή για εξέδρα γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο

  • Ο Ερντογάν αποκάλεσε «τρομοκράτη» τον Νετανιάχου
    (Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Εντολή για την ανάπτυξη τουρκικής εξέδρας γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο δόθηκε
από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΣΕΑ)
της χώρας του.

«Διανύσαμε μια σημαντική απόσταση με το πλοίο σεισμικών ερευνών μας και θα πρέπει να κάνουμε το απαιτούμενο βήμα για την εξέδρα γεωτρήσεων», δήλωσε ο Ερντογάν τονίζοντας παράλληλα ότι όπου υπάρχει διαφωνία, οι ξένες εταιρείες έρευνας πετρελαίου δεν προχωρούν σε εργασίες γεωτρήσεων στις περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου, οπότε «στην προκειμένη περίπτωση θα κάνουμε και εμείς, μόνοι μας, αυτό που πρέπει για τον εαυτό μας».

Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό Τύπο, που επικαλείται την τουρκική εφημερίδα Sabah, στην συνεδρίαση του ΣΕΑ συζητήθηκαν λεπτομερώς τα βήματα που θα πρέπει να γίνουν «για την προστασία των συμφερόντων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Βάσει της απόφασης που ελήφθη, η τουρκική κρατική εταιρεία ΤΡΑΟ θα αυξήσει τη δραστηριότητά της στην Ανατολική Μεσόγειο αποκτώντας την εξέδρα γεωτρήσεων που θα κοστίσει 1,5 δισ. δολάρια.

Στόχος είναι να πραγματοποιούνται συμφωνίες για σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις (ειδικότερα στη Μεσόγειο και στον Εύξεινο) με άλλες χώρες, και η ΤΡΑΟ θα καταστεί μια εταιρεία η οποία θα μπορεί να δραστηριοποιείται σε όλα τα μέρη του κόσμου, όπως και η BP, η Shell και η Chevron.

Για μια ακόμα φορά, προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων από την Τουρκία.