29 Ιανουάριος 2015, 08:57 - Τελευταία Ενημέρωση: 29 Ιανουάριος 2015, 09:05

Σφοδρά πυρά Σουλτς κατά Τσίπρα

  • Σφοδρά πυρά Σουλτς κατά Τσίπρα

Σκληρή γλώσσα εναντίον του Αλέξη Τσίπρα για τις πολιτικές επιλογές του, τα δυο 24ωρα που είναι πρωθυπουργός, χρησιμοποίησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς μιλώντας χθες το βράδυ σε γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο και λίγο πριν από την άφιξή του στην Ελλάδα.

«Δεν μπορείς από τη μια πλευρά να απαιτείς από την Ευρώπη να δείξει ενότητα όταν πρόκειται για τη χώρα σου, όπως κάνει ο κ. Τσίπρας, και μετά, ως πρώτη επίσημη ενέργεια, να σπας την κοινή ευρωπαϊκή γραμμή. Αυτό κατά την άποψή μου μακροπρόθεσμα δεν θα λειτουργήσει», δήλωσε ο Μάρτιν Σουλτς, αναφερόμενος στη διαφοροποίηση της ελληνικής κυβέρνησης από την ανακοίνωση της ΕΕ για τη Ρωσία.

«Θέλω να το πω ανοιχτά, είδα με φρίκη ότι η Ελλάδα εγκατέλειψε σήμερα την κοινή θέση της ΕΕ για τη Ρωσία. Πραγματικά εξεπλάγην», δήλωσε ο Μάρτιν Σουλτς στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Μάλιστα, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το τι θα συμβεί εάν η Ελλάδα μποϊκοτάρει στο Συμβούλιο τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, τόνισε «πιστεύω ότι αυτό δεν γίνεται. Θα πρέπει να μιλήσουμε με τον κ. Τσίπρα και αυτό θα κάνω αύριο (σήμερα) και πιστεύω ότι θα το κάνουν και άλλοι τις επόμενες μέρες. Η κυβέρνηση έχει αναλάβει εδώ και δύο μέρες, δεν πιστεύω ότι αυτή η κυβέρνηση είναι ακόμη "στις ράγες" αλλά ακόμη ψάχνεται. Και αυτός είναι ένας από τους λόγους που ταξιδεύω εκεί. Θέλω να μιλήσω με τον Αλέξη Τσίπρα και για το τι περιμένει εκείνος από την ΕΕ. Αλλά θα του πω επίσης τι περιμένουμε και εμείς από εκείνον. Και θα του πω αύριο (σήμερα) ότι μοναχικοί δρόμοι στην εξωτερική πολιτική της Ελλάδας δεν θα είναι αυτό που θα τον βοηθήσει».

Δεν έχω καμία όρεξη να μπω σε ιδεολογική αντιπαράθεση με μια κυβέρνηση που βρίσκεται στην εξουσία μόλις δύο μέρες. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι ρεαλιστικές λύσεις.

Σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σημείωσε ότι οι Έλληνες ψηφοφόροι δεν ψήφισαν τον Αλέξη Τσίπρα για να μποϊκοτάρει τις κυρώσεις.

«Αυτό το θέμα δεν έπαιξε κανέναν ρόλο κατά την προεκλογική περίοδο. Οι Έλληνες έχουν εντελώς διαφορετικές έγνοιες. Έγνοιες για την καθημερινότητά τους, έγνοιες για την παιδεία των παιδιών τους, για θέσεις εργασίας για τους νέους –υπάρχουν περιοχές όπου 50% των νέων είναι άνεργοι– έχουν έγνοιες για το εισόδημά τους, για τις συντάξεις τους. Αυτά είναι τα θέματα για τα οποία θα έπρεπε να συζητήσουμε μαζί του», τόνισε, και χαρακτήρισε τη συζήτηση για το κούρεμα του χρέους «τελείως περιττή» και «στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή πολύ πρόωρη».

«Πολύ σημαντικότερο είναι το πώς μπορούμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα να αποκτήσει περισσότερη οικονομική ανάπτυξη για να αποκτήσουν εργασία οι νέοι. Γι' αυτά θέλω να συζητήσω αύριο μαζί του. Δεν έχω καμία όρεξη να μπω σε ιδεολογική αντιπαράθεση με μια κυβέρνηση που βρίσκεται στην εξουσία μόλις δύο μέρες. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι ρεαλιστικές λύσεις. Αυτό θα του προτείνω», ανέφερε.

Κληθείς να σχολιάσει τον κυβερνητικό συνασπισμό μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου είπε πως «πρέπει να πω ότι δεν εξεπλάγην απλώς, αλλά σοκαρίστηκα.

»Ο συνασπισμός ο οποίος σχηματίζεται στην Αθήνα θα ήταν σαν να συνασπιζόταν στη Γερμανία η Αριστερά (Die Linke) με την "Εναλλακτική για την Γερμανία" (AfD). Δεν πιστεύω ότι αυτό είναι καλό για τη χώρα. Αν κοιτάξω προσεκτικά, πιστεύω ότι ο κοινός παρονομαστής των δύο κομμάτων, τα οποία κανονικά είναι ιδεολογικοί εχθροί, είναι η απόρριψη της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Έχω την εντύπωση ότι αυτό θα οδηγήσει μακροπρόθεσμα σίγουρα σε εντάσεις εσωπολιτικά και μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων. Σίγουρα όμως δεν αποτελεί αποκλιμάκωση στις σχέσεις με τους εταίρους και με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ