29 Ιανουάριος 2015, 08:28 - Τελευταία Ενημέρωση: 29 Ιανουάριος 2015, 08:31

Ο Φιντέλ Κάστρο ζει και... βασιλεύει

  • Ο Φιντέλ Κάστρο ζει και... βασιλεύει
    Ο Βραζιλιάνος συγγραφέας «αδερφός Μπέτο» λέει ότι συνάντησε τον Φιντέλ Κάστρο

Τέλος στις φήμες που οργιάζουν τις τελευταίες εβδομάδες σχετικά με την κατάσταση της υγείας του Φιντέλ Κάστρο βάζει με δήλωσή του Βραζιλιάνος συγγραφέας που συναντήθηκε μαζί του.

Ο ιστορικός ηγέτης της Κούβας, αν και αδυνατισμένος έχει πλήρη διαύγεια πνεύματος και είναι πλήρως ενημερωμένος για όλα, σύμφωνα με τον Κάρλος Αλμπέρτο Λιμπάνιο Κρίστο, πιο γνωστό ως «αδελφό Μπέτο», που μίλησε στην κρατική τηλεόραση της Κούβας. «Ο Κομαντάντε χαίρει άκρας υγείας και έχει καλή διάθεση» είπε ο συγγραφέας και ακτιβιστής λίγες ώρες μετά τη συνάντησή του με τον Φιντέλ.

Το κουβανικό πρακτορείο ειδήσεων Prensa Latina, επικαλούμενο τον Μπέτο, μετέδωσε ότι ο 88χρονος πρώην πρόεδρος της Κούβας στη διάρκεια της συνομιλίας κρατούσε συνεχώς σημειώσεις. Εξάλλου όπως είπε ο Μπέτο, συγγραφέας και του βιβλίου «Ο Φιντέλ και η Θρησκεία», ήταν καλά ενημερωμένος για τα εσωτερικά θέματα και τις διεθνείς εξελίξεις.

Την ίδια ώρα, ο μικρότερος αδερφός του και νυν πρόεδρος της Κούβας Ραούλ καλούσε τις ΗΠΑ να προχωρήσουν στην άρση του εμπάργκο που επιβάλλουν στη χώρα με στόχο να εξομαλυνθούν οι διμερείς σχέσεις, ενώ αναγνώρισε ότι ο δρόμος προκειμένου να επιτευχθεί αυτό θα είναι «μακρύς και δύσκολος».

«Η αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων είναι η αρχή μιας διαδικασίας η οποία στοχεύει στην εξομάλυνση των διμερών σχέσεων, όμως αυτό δεν θα καταστεί δυνατό όσο ισχύει το εμπάργκο» επισήμανε ο Κάστρο κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας που εκφώνησε στη σύνοδο της Κοινότητας των Χωρών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής (Celac) στην Κόστα Ρίκα.

«Το βασικό πρόβλημα δεν έχει επιλυθεί. Το οικονομικό, εμπορικό και χρηματοπιστωτικό εμπάργκο, που προκαλεί τεράστιες ζημιές στους πολίτες και στην οικονομία και που συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου, πρέπει να αρθεί» πρόσθεσε ο Κουβανός πρόεδρος.

Είναι η πρώτη φορά που ο Ραούλ Κάστρο αναφέρεται στο θέμα αυτό μετά τις ιστορικές συνομιλίες που διεξήχθησαν την περασμένη εβδομάδα στην Αβάνα μεταξύ των δύο χωρών με επίκεντρο ζητήματα που αφορούν τη μετανάστευση, καθώς και την επαναλειτουργία των πρεσβειών τους.