29 Ιανουάριος 2015, 09:28 - Τελευταία Ενημέρωση: 28 Ιανουάριος 2015, 20:30

Παρασκευή και 13 η πρώτη ψηφοφορία για Πρόεδρο Δημοκρατίας

  • Αγρότες και πρόωρες συντάξεις εκτός του πακέτου μέτρων της Τετάρτης
    Φωτ.: Παντελής Σαΐτας (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Για την Παρασκευή και 13 (Φεβρουαρίου) προσανατολίζεται η κυβέρνηση να διεξαχθεί η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ προτίθεται να καθυστερήσει τη διαδικασία προκειμένου να προηγηθούν οι προγραμματικές δηλώσεις και η ψήφος εμπιστοσύνης. Άγνωστο παραμένει ακόμα το ποιος είναι ο εκλεκτός του Μεγάρου Μαξίμου.

Αν και το Σύνταγμα προβλέπει ότι η διαδικασία ξεκινά αμέσως μετά της συγκρότηση της Βουλής σε Σώμα έμπειροι κοινοβουλευτικής παράγοντες ισχυρίζονται ότι είναι στη βούληση της νέας κυβέρνησης να ορίσει καινούργιες ημερομηνίες. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης θα πρέπει να γίνει μέσα σε 15 μέρες από την ορκωμοσία του Αλέξη Τσίπρα, ήτοι μέχρι την Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, στις 5 Φεβρουαρίου ανοίγει η Βουλή όπως ορίζεται στο Προεδρικό Διάταγμα για την ορκωμοσία των Βουλευτών.

Την επόμενη μέρα θα γίνει η εκλογή του προεδρείου της Βουλής, σε δύο συνεδριάσεις: στην πρωινή θα εκλεγεί πρόεδρος και στην απογευματινή τα υπόλοιπα μέλη του προεδρείου. Την ίδια μέρα, θα εκδοθούν οι δύο ημερήσιες διατάξεις που αφορούν τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ύστερα από τουλάχιστον 5 μέρες.

Στις 7, 8 και 9 Φεβρουαρίου θα αναγνωστούν οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και θα εκκινήσει η συζήτηση με την ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

Τέλος, στις 13 Φεβρουαρίου θα γίνει η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας για την οποία απαιτούνται 180 ψήφοι.