28 Ιανουάριος 2015, 19:08 - Τελευταία Ενημέρωση: 28 Ιανουάριος 2015, 19:08

Η ατζέντα των συναντήσεων Σούλτς στην Αθήνα

  • Η ατζέντα των συναντήσεων Σούλτς στην Αθήνα
    Φωτ.: Patrick Seeger (EPA)

Ως επίσκεψη «αναγνωριστική» των προθέσεων της νέας ελληνικής κυβέρνησης για τα  οικονομικά θέματα με την Ευρωπαϊκή Ένωση ερμηνεύεται η συνάντηση της Πέμπτης (στις 14:30) του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς με τον Αλέξη Τσίπρα, στην Αθήνα.

Ο Σούλτς, που έχει αναλάβει το ρόλο γεφυροποιού, στην πρώτη επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για να τον συγχαρεί για την εκλογική του νίκη τόνισε πώς θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να βοηθήσει σε μία «αμοιβαία αποδεκτή βιώσιμη λύση».

Από τη μεριά του ο Αλέξης Τσίπρας του απάντησε πως ως «πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ξέρει πώς πρέπει να υπάρξουν συμβιβασμοί μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των εταίρων».

Οι πρώτες τους δηλώσεις δείχνουν και το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθούν οι συνομιλίες των δύο στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου θα συναντηθεί επίσης με τον Αντώνη Σαμαρά (στις 16:00 στα γραφεία της ΝΔ), τον Ευάγγελο Βενιζέλο (στις 19:00 στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου) και τον πρόεδρο του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη (στις 18:00).

Την Παρασκευή ο Μάρτιν Σούλτς θα μεταβεί στο Στρασβούργο για προγραμματισμένη συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, προφανώς μεταφέροντας και το τι ειπώθηκε στις συνομιλίες που είχε στην Ελλάδα.