28 Ιανουάριος 2015, 16:26 - Τελευταία Ενημέρωση: 28 Ιανουάριος 2015, 16:26

Τα μέτωπα των δεσμεύσεων Τσίπρα και τα πρώτα νομοσχέδια

  • Τα μέτωπα των δεσμεύσεων Τσίπρα και τα πρώτα νομοσχέδια
    Ο πρωθυπουργός στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο. Αριστερά ο αντιπρόεδρος Γιάννης Δραγασάκης, δεξιά ο υπουργός Εσωτερικών, Διοίκησης, Ανασυγκρότησης Νίκος Βούτσης (φωτ.: Παντελής Σαΐτας / ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Την ώρα που ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο έβαζε τις προτεραιότητες της κυβέρνησής του (αποκατάσταση της αξιοπρέπειας των πολιτών στην κοινωνία, στήριξη της οικονομίας, διαπραγμάτευση του χρέους και σύγκρουση με το «κατεστημένο της διαφθοράς») τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «πρέπει να ματώσουμε», ένα άλλο μέτωπο βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη.

Αυτό δεν ήταν άλλο από το μέτωπο των προσδοκιών πολλών κατηγοριών που βρίσκονται στο... περίμενε.

Από τις δηλώσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα και βασίζονται στο «Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης», που έχει ανακοινώσει ο Αλέξης Τσίπρας, μιλάμε για παλινόρθωση του κρατισμού – κάτι που αναμένεται να προκαλέσει αναταράξεις στις αγορές, αλλά και δημιουργεί πολλά ερωτηματικά για τις αντοχές του. Όλα αυτά που ακούστηκαν βέβαια μένει να δούμε πώς θα υλοποιηθούν με νόμους του κράτους.

Το πρώτο που ανακοινώθηκε είναι η επαναπρόσληψη δημοσίων υπαλλήλων που είχαν απολυθεί με το καθεστώς της διαθεσιμότητας. Αυτοί ήταν οι σχολικοί φύλακες, οι καθαρίστριες, οι διοικητικοί υπάλληλοι των Πανεπιστημίων, οι δημοτικοί αστυνομικοί αλλά και οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ. Αυτοί που φαίνεται ότι δεν γυρίζουν είναι όσοι απολύθηκαν γιατί είχαν πλαστά πιστοποιητικά.

Ένα δεύτερο κομμάτι αφορά τις αποκρατικοποιήσεις. ΟΛΠ και ΔΕΗ φαίνεται να μπαίνουν στο ψυγείο, μια και οι αρμόδιοι υπουργοί ανακοίνωσαν τις προθέσεις τους στις οποίες είναι να μην προχωρήσουν οι αποκρατικοποιήσεις που βρίσκονταν σε εξέλιξη.

Θέμα υπάρχει και με τον βασικό μισθό και τις συλλογικές συμβάσεις, αλλά και με τις συντάξεις. Μέσα στα πρώτα νομοσχέδια υπάρχουν αυτά που σχετίζονται με τις συλλογικές συμβάσεις, με το νόμο για την επιστράτευση, και βεβαίως όσα σχετίζονται με την προστασία σε σχέση με τις ομαδικές απολύσεις και με την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, το δωρεάν ρεύμα στις κατηγορίες των πολιτών που δεν έχουν την δυνατότητα να πληρώσουν και την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ.

Παράλληλα, στο υπουργείο Παιδείας από φέτος στις εξετάσεις δεν θα υπάρχει η Τράπεζα Θεμάτων και ο υπολογισμός του απολυτηρίου της Α΄ και Β΄ Λυκείου των μαθητών που θα δώσουν Πανελλήνιες, ενώ στο Υγείας θα καταργηθεί το 5ευρω στα νοσοκομεία.

Εκείνο που φαίνεται ότι πάει λίγο αργότερα είναι ο 13ος μισθός στους συνταξιούχους, μια και η δέσμευση αφορά το δώρο των Χριστουγέννων – κάτι που δεν πιέζει, τουλάχιστον χρονικά.

Τέλος ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί να αποδώσει την ελληνική ιθαγένεια σε όλα τα παιδιά που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Ελλάδα, τη λεγόμενη δεύτερη γενιά μεταναστών, κάτι που θα δοκιμάσει τη σχέση του κυβερνητικού σχήματος με τους ΑΝΕΛ.

Όλα αυτά βέβαια θα τα δούμε στις προγραμματικές δηλώσεις, που αναμένονται τις επόμενες μέρες, αλλά και στη λειτουργία της Βουλής και των αναμενόμενων νομοσχεδίων. Κυρίως, όμως, πού θα βρεθούν τα χρήματα να κλείσουν τις... τρύπες που θα ανοίξουν οι δεσμεύσεις που έχουν δοθεί.