28 Ιανουάριος 2015, 13:29 - Τελευταία Ενημέρωση: 28 Ιανουάριος 2015, 13:29

Τι είπε ο Αλέξης Τσίπρας στο πρώτο Υπουργικό

  • Τι είπε ο Αλέξης Τσίπρας στο πρώτο Υπουργικό
    Στιγμιότυπο από το σημερινό πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)

Στις προτεραιότητες της κυβέρνησής του αναφέρθηκε στην ομιλία της πρώτης συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου της νέας κυβέρνησης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, χωρίς ωστόσο να γίνει συγκεκριμένος.

Επίσης έστειλε μήνυμα στους εταίρους διαμηνύοντας ότι θα επιδιώξει μια νέα συμφωνία, καλωσορίζοντας ταυτόχρονα τους Μ. Σουλτς και Γ. Ντάισελμπλουμ, οι οποίοι καταφθάνουν στην Ελλάδα αύριο και μεθαύριο αντίστοιχα.

Στο λεξιλόγιό του βέβαια αντικαταστάθηκε ο όρος «διαγραφή» του χρέους με τον όρο «απομείωση», που δείχνει ότι η κυβέρνηση άρχισε ήδη τη στροφή οδεύοντας σε έναν συμβιβασμό με τους δανειστές.


Ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια του πρώτου Υπουργικού Συμβουλίου (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)

Ο Αλέξης Τσίπρας, ως είθισται, ζήτησε μια κυβέρνηση με διαφορετικό ύφος και ήθος, και από τους υπουργούς του να επιδιώξουν μηδενική ανάδοχη στην αλαζονεία.

Τόνισε δε πως για την κυβέρνηση δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι, και πως είναι κυβέρνηση όλων των Ελλήνων χωρίς μνησικακίες, κρατώντας πάντα τη συζήτηση σε πλαίσιο πολιτικού πολιτισμού.

«Είμαστε κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας», επισήμανε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στο «σύνθετο έργο», όπως είπε, έθεσε προτεραιότητες:

  • Την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, έτσι ώστε κανένας Έλληνας πολίτης να μην είναι μόνος απέναντι στην κρίση. «Παραλαμβάνουμε μια χώρα που είναι τελευταία στο δείκτη κοινωνικής δικαιοσύνης», υπογράμμισε.
  • Στήριξη της οικονομίας για να μπορέσει να επαναλειτουργήσει.
  • Μια νέα διαπραγμάτευση με εταίρους σε αναζήτηση μιας βιώσιμης λύσης. Επ’ αυτού δήλωσε έτοιμος για διαπραγμάτευση με εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων και αλλαγών, με στόχο ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, με ρεαλιστικές προτάσεις στο ζήτημα του χρέους, απορρίπτοντας ταυτόχρονα και «αμοιβαία καταστροφική ρήξη» και συνέχιση «της πολιτικής της υποτέλειας.
  • Ριζική μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και διαφάνεια.

«Το διεθνές κλίμα αλλάζει, η χώρα σηκώνει κεφάλι, η Ελλάδα ανακτά την αυτοπεποίθησή της» υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας. Σημείωσε ακόμη ότι στην κυβέρνηση είναι ανοιχτοί και θα συζητήσουν καλόπιστα με όλους, καλωσορίζοντας τους Σουλτς και Ντάισελμπλουμ ενόψει της επικείμενης άφιξής τους στη χώρα μας.

«Αυτή η κυβέρνηση είναι η πρώτη μιας νέας εποχής» είπε, και συμπλήρωσε ότι θα βαδίσει χωρίς συμβιβασμούς και χωρίς να φοβηθεί τις συγκρούσεις.