28 Ιανουάριος 2015, 13:30 - Τελευταία Ενημέρωση: 28 Ιανουάριος 2015, 13:29

Ο Πόντος συνάντησε την Κρήτη στην Ένωση Ποντίων Μενεμένης (φωτο)

  • Ο Πόντος συνάντησε την Κρήτη στην Ένωση Ποντίων Μενεμένης (φωτο)
    Τα παιδιά της Ένωσης Ποντίων Μενεμένης ψάλλουν τα ποντιακά κάλαντα (φωτ.: από την σελίδα της ένωσης στο facebook / Μένη Νικοδημοπούλου)

Στην κοπή μιας πρωτοχρονιάτικης βασιλόπιτας από ποντιακό σύλλογο σίγουρα περιμένεις να ακούσεις ποντιακά κάλαντα. Αυτό όμως που ίσως δεν περιμένεις, είναι να ακούσεις και τα κρητικά! Στην εκδήλωση της Ένωσης Ποντίων Μενεμένης «Εύξεινος Πόντος» πριν από λίγες ημέρες έγινε και αυτό κι ο κόσμος το χάρηκε πολύ. 

Μια πολύ ζεστή εκδήλωση διοργάνωσαν οι Πόντιοι Μενεμένης που κατέκλυσαν το χώρο. Τους καλωσόρισε όλους –μέλη, φίλους και ανιτπροσώπους αδελφών ποντιακών σωματείων του Νομού Θεσσαλονίκης– ο πρόεδρος της Ένωσης Γιάννης Αηδονίδης. 

Ακολούθησε η παιδική χορωδία του συλλόγου που έψαλε τα ποντιακά παραδοσιακά κάλαντα σε επιμέλεια και με τη διδασκαλία του Πόλυ Παυλίδη. Συνόδευσε με τη λύρα του ο Κώστας Στογιαννίδης και με το νταούλι ο Χάρης Περπερίδης. Στη συνέχεια τα παιδιά έψαλαν και τα κρητικά κάλαντα με τη συνοδεία της κρητικής λύρας του Δημήτρη Δήμου, σε διδασκαλία της Αλεξίας Αθανασιάδου. Πώς η Κρήτη συνάντησε τον Πόντο; Μα η Ένωση Ποντίων Μενεμένης διατηρεί και τμήμα κρητικών.

Στην αίθουσα του συλλόγου με τις ζαβολιές τους χώθηκαν μετά καλικάτζαροι και παιδιά με τις παραδοσιακές φορεσιές του Πόντου, στο πλαίσιο της αναβίωσης των εθίμων του Δωδεκαήμερου, όπως γινόταν στην αλησμόνητη πατρίδα.

Η βραδιά ολοκληρώθηκε με γνήσιο ποντιακό γλέντι!

Gallery