28 Ιανουάριος 2015, 12:11 - Τελευταία Ενημέρωση: 28 Ιανουάριος 2015, 12:12

Μήνυμα του νέου ΥπΕξ της Ελλάδας προς την Τουρκία

  • Μήνυμα του νέου ΥπΕξ της Ελλάδας προς την Τουρκία

Με τίτλο «Ο νέος ΥπΕξ της Ελλάδας στέλνει θερμούς χαιρετισμούς στην Τουρκία», η εφημερίδα Hürriyet αναπαράγει δήλωση του Νίκου Κοτζιά στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Cihan. Ο Ν. Κοτζιάς φέρεται να δήλωσε αμέσως μετά την ορκωμοσία του: «Στέλνω μήνυμα αγάπης και φιλίας προς τον τουρκικό λαό». Επικαλέστηκε δε την ανάγκη καλής γειτονίας Ελλάδας-Τουρκίας.

Ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας μεταβαίνει αύριο στις Βρυξέλλες προκειμένου να συμμετάσχει στο έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που έχει θέμα την επιδείνωση της κατάστασης στην ανατολική Ουκρανία.

Ενστάσεις θα εκφράσει η Ελλάδα για τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Με φόντο τη χθεσινή εμφανή διαφωνία Κοτζιά-Βενιζέλου κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής στο υπουργείο, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χουντής δήλωσε σήμερα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η κυβέρνηση «δεν συμφωνεί με το πνεύμα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, το οποίο έχει δυσμενείς επιπτώσεις όχι μόνο στα αγροτικά όσο αφορά την οικονομία της δικής μας χώρας, αλλά και γενικότερα».

Τις «ενστάσεις» της ελληνικής πλευράς, πρόσθεσε, «θα διατυπώσει στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς. Υπάρχει μια βιασύνη ορισμένων κρατών-μελών, αυτή η βιασύνη αποτυπώθηκε στη δήλωση με την οποία η νέα ελληνική κυβέρνηση εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της ... καθώς εξεδόθη ανακοίνωση-δήλωση των αρχηγών των κρατών χωρίς να ενημερωθεί η Ελλάδα ή χωρίς να πάρουν τη γνώμη του Έλληνα πρωθυπουργού», είπε ο Ν. Χουντής.