28 Ιανουάριος 2015, 11:52 - Τελευταία Ενημέρωση: 28 Ιανουάριος 2015, 11:43

Ποια είναι τα πέντε μέλη της κυβέρνησης από τη Βόρεια Ελλάδα

  • Ποια είναι τα πέντε μέλη της κυβέρνησης από τη Βόρεια Ελλάδα
    Ν. Παρασκευόπουλος, Αν. Κουράκης, Δ. Μάρδας, Μ. Κόλλια-Τσαρουχά, Π. Σγουρίδης

Μόλις πέντε πρόσωπα από τη Βόρεια Ελλάδα περιλαμβάνει το 40μελές υπουργικό συμβούλιο, με το πολύπαθο υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης να υποβαθμίζεται σε υφυπουργείο. Από τα πέντε αυτά κυβερνητικά πρόσωπα, ένας είναι υπουργός (ο Νίκος Παρασκευόπουλος, υπουργός Δικαιοσύνης), δύο αναπληρωτές υπουργοί (ο Δημήτρης Μάρδας, αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, και ο Αναστάσιος Κουράκης, αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων) και δύο υφυπουργοί (η Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης στο υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, και ο Παναγιώτης Σγουρίδης, υφυπουργός στο υπερυπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας).

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος είναι έγκριτος νομικός, καθηγητής Ποινικού Δικαίου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, επικεφαλής της Νομικής υπηρεσίας του ΑΠΘ. Από τις σημαντικές νομικές προσωπικότητες της χώρας.

Άριστος γνώστης του σωφρονιστικού μας συστήματος, και κινούμενος στην κατεύθυνση της πρόληψης και όχι της καταστολής, ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης δεν είναι η πρώτη φορά που περνάει το κατώφλι του συγκεκριμένου υπουργείου. Ήταν στα μέσα του 1993 όταν μαζί με τον τότε υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Κουβελάκη άρχισαν να υλοποιούν την αναμόρφωση του σωφρονιστικού συστήματος και τις αλλαγές του Ποινικού Κώδικα.

Ο Ν. Παρασκευόπουλος, 66 χρόνων σήμερα, δεν μπόρεσε να δει ολοκληρωμένο το έργο της αναγέννησης των φυλακών. Τώρα, ως υπουργός ενός χώρου όπου η «καυτή πατάτα» είναι οι φυλακές, ήρθε ίσως η ώρα να υλοποιήσει το όνειρο που έμεινε ημιτελές πριν από 22 ολόκληρα χρόνια.

Έχει διατελέσει πρόεδρος του Τμήματος Νομικής του Αριστοτελείου, κοσμήτορας της Σχολής Νομικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών και μέλος πολλών νομοπαρασκευαστικών επιτροπών για τα ναρκωτικά, αλλά και της ομάδας εργασίας που συνέταξε την ευρωπαϊκή οδηγία 65/46 για την Προστασία Προσωπικών Δεδομένων.

Ιδιαίτερη αίσθηση έχει προκαλέσει το βιβλίο του για την τρομοκρατία Οι πλειοψηφίες στο στόχαστρο.

Ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων Αναστάσιος Κουράκης είναι από τις εμβληματικές προσωπικότητες της Θεσσαλονίκης. Αίσθηση έχουν προκαλέσει οι απόψεις του για τη θρησκεία και την Εκκλησία.

Γεννήθηκε το 1948 στη Θεσσαλονίκη και αποφοίτησε από ένα ιστορικό σχολείο της πόλης, το Ε΄ Γυμνάσιο Αρρένων. Αναπληρωτής καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και παιδίατρος, πριν εκλεγεί βουλευτής ασχολήθηκε αποκλειστικά με τη διδασκαλία και την έρευνα. Έχει διατελέσει επί σειρά ετών μέλος νοσοκομειακών επιτροπών και γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

Της Βουλής προηγήθηκε η ενασχόλησή του με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Το 2002 και το 2006 εκλέχτηκε δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης, θέση από την οποία παραιτήθηκε το 2007 μετά την εκλογή του στο Κοινοβούλιο.

Τη δεκαετία του 1980 δραστηριοποιήθηκε μέσα από το ΚΚΕ. Το 1990 «πέρασε» στον Συνασπισμό και είχε προταθεί και για πρόεδρός του λίγο πριν αναλάβει ο Αλέκος Αλαβάνος. Τον Σεπτέμβριο του 2007 εκλέχτηκε για πρώτη φορά βουλευτής στην Α΄ περιφέρεια του νομού και από τότε μέχρι σήμερα παραμένει ένας εκ των τριακοσίων. Είναι ενεργός ακτιβιστής.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας είναι καθηγητής Οικονομικών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1955, και από το 1956 ζει στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στο οποίο υπηρετεί ως καθηγητής, και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στα Πανεπιστήμια Paris Ι - Sorbonne (1979-1980) και Paris II - Panthéon (1980-1982), από όπου έλαβε και το διδακτορικό του (1990). Εργάστηκε για τρία σχεδόν χρόνια στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (1992-1994) και στη συνέχεια υπηρέτησε στο υπουργείο Ανάπτυξης, αρχικά ως γενικός γραμματέας εμπορίου (Απρίλιος 2000 - Φεβρουάριος 2002) και ακολούθως ως διευθύνων σύμβουλος του Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου (Οκτώβριος 2002 - Απρίλιος 2004). Στο υπουργείο Ανάπτυξης άρχισε να εργάζεται επί υπουργίας Νίκου Χριστοδουλάκη με υφυπουργό τη Μιλένα Αποστολάκη, συνεχίζοντας με υπουργό τον Άκη Τσοχατζόπουλο και υφυπουργό τον Χρήστο Θεοδώρου.

Η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης του υπερυπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά είναι βουλευτής Σερρών και εκλέγεται με τους Ανεξάρτητους Έλληνες.

Γεννήθηκε στις Σέρρες στις 21 Φεβρουαρίου 1958 και είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ανέπτυξε έντονη πολιτική και κοινωνική δράση από το 1983. Επί χρόνια δραστηριοποιήθηκε στη ΝΔ –υπήρξε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και επί σειρά ετών βουλευτής της–, ενώ ως βουλευτής των ΑΝΕΛ εξελέγη τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2012 Στ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής. Στις εκλογές συγκέντρωσε 4.108 σταυρούς ενώ ο επόμενος υποψήφιος έλαβε 953.

Οι αρμοδιότητες του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης (παύει πλέον να είναι αυτοτελές υπουργείο) εντάσσονται στο υπερυπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Τον Οκτώβριο του 2009, επί κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου, είχε καταργηθεί, και αργότερα η ΝΔ προχώρησε στην επανασύστασή του, στις 21 Ιουνίου 2012, θέτοντας στόχο του την αποστολή εθνικών μηνυμάτων προς όλες τις κατευθύνσεις και τη λειτουργία του ως «εργαλείου» για την ανάπτυξη της ακριτικής Ελλάδας.

Σήμερα η Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά αναλαμβάνει να εντάξει στο επίκεντρο των πολιτικών και οικονομικών διεργασιών τη Βόρεια Ελλάδα, στο πλαίσιο της γενικότερης κυβερνητικής πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για δημιουργία βιώσιμης και περιφερειακής οικονομίας.

Ο υφυπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Σγουρίδης είναι 65 ετών. Ξανθιώτης πολιτικός, υπήρξε βουλευτής και ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, ενώ διετέλεσε αντιπρόεδρος της Βουλής. Τους τελευταίους μήνες εντάχθηκε στους Ανεξάρτητους Έλληνες, ενώ ήταν υποψήφιος ευρωβουλευτής με το κόμμα χωρίς να εκλεγεί και τιμητικά είχε μπει στην τελευταία θέση του ψηφοδελτίου επικρατείας στις πρόσφατες εθνικές εκλογές.