28 Ιανουάριος 2015, 10:46 - Τελευταία Ενημέρωση: 28 Ιανουάριος 2015, 10:46

Δικάζεται σήμερα ο Ντογού Περιντσέκ, που είπε ότι η Γενοκτονία των Αρμενίων ήταν ένα «διεθνές ψέμα»

  • Δικάζεται σήμερα ο Ντογού Περιντσέκ, που είπε ότι η Γενοκτονία των Αρμενίων ήταν ένα «διεθνές ψέμα»

Ο Ντογού Περιντσέκ, γνωστός αρνητής της σφαγής των Αρμενίων, που υποστηρίζει σε κάθε περίσταση ότι η Γενοκτονία ήταν ένα «διεθνές ψέμα», επιμένει να προσβάλλει με τις ανιστόρητες απόψεις του τη μνήμη των θυμάτων. Με αφορμή τη σημερινή δίκη του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), επανέλαβε ευθαρσώς την πεποίθησή του ότι θα δικαιωθεί για τις θέσεις του. Έχει μάλιστα την υποστήριξη της τουρκικής κυβέρνησης όπως προκύπτει και από πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου υπουργού εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος γνωστοποίησε ότι μέλη του κυβερνώντος κόμματος AKP θα παρακολουθήσουν την ακρόαση στο Στρασβούργο.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους πριν αναχωρήσει από την Κωνσταντινούπολη, ο Περιντσέκ είπε ότι «αν και όταν υπάρχει προκατάληψη είναι δύσκολο να λάβει κανείς τη σωστή απόφαση, εκτιμώ ότι το αποτέλεσμα της δίκης θα με δικαιώσει». Εξάλλου, όπως είπε, «το εφετείο του ΕΔΑΔ στις 17 Δεκεμβρίου του 2013 είχε αποφασίσει ότι δεν είναι έγκλημα η άρνηση της Γενοκτονίας των Αρμενίων. Περιμένω την ίδια απόφαση και σήμερα. Είμαι αισιόδοξος γιατί έχω δίκιο».

Περιφρονώντας τις χιλιάδες μαρτυρίες και ντοκουμέντα που υπάρχουν για την σφαγή 1,5 εκατ. Αρμενίων την περίοδο 1915-1916, ο Ντογού Περιντσέκ, πρόεδρος του μικρού Κόμματος Εργατών της Τουρκίας, υποστηρίζει ότι οι Αρμένιοι έχασαν τη ζωή τους λόγω της γενικής αναταραχής που υπήρχε στη διάρκεια του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου και σε καμία περίπτωση δεν έπεσαν θύματα γενοκτονίας από τους Οθωμανούς.

Την Αρμενία εκπροσωπεί νομικά στο ΕΔΑΔ ομάδα επιφανών δικηγόρων, μεταξύ των οποίων και η Αμάλ Αλαμουντίν που έχει αναλάβει και την υπόθεση διεκδίκησης των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Στη δίκη υπέρ της Αρμενίας και κατά του Περιντσέκ θα συμμετάσχουν τουρκικές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων: Η Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και το Κέντρο για την Αλήθεια-Δικαιοσύνη-Μνήμη, καθώς και το Διεθνές Ινστιτούτο για τη Μελέτη της Γενοκτονίας και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που έχει έδρα στο Τορόντο του Καναδά.