28 Ιανουάριος 2015, 08:18 - Τελευταία Ενημέρωση: 28 Ιανουάριος 2015, 08:39

Χιονοθύελλα με... συγνώμες-βροχή στη Νέα Υόρκη

  • Χιονοθύελλα με... συγνώμες-βροχή στη Νέα Υόρκη
    Κέιμπριτζ, Νέα Αγγλία
  • Χιονοθύελλα με... συγνώμες-βροχή στη Νέα Υόρκη 2
    Πλατεία Ουάσιγκτον, Νέα Υόρκη
  • Χιονοθύελλα με... συγνώμες-βροχή στη Νέα Υόρκη 3
    Βοστώνη, Μασσαχουσέτη

Ένα 24ωρο μετά την απίστευτη κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού στη Νέα Υόρκη λόγω της «ιστορικής χιονοθύελλας» που είχαν προβλέψει οι μετεωρολόγοι, οι ιθύνοντες άρχισαν να ζητουν δημοσίως συγνώμη ο ένας μετά τον άλλον. Αιτία, το ότι δεν επαληθεύτηκαν οι δυσοίωνες προβλέψεις τους και έτσι τα μέτρα που ελήφθησαν μόνο ως υπερβολικά θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν.

Ο Λούι Ουτσελίνι, διευθυντής της αμερικανικής Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας εξέφρασε τη λύπη του για τη μη αξιοπιστία των προβλέψεων της υπηρεσίας του σχετικά με την ισχύ της χιονοθύελλας που έπληξε τη Νέα Υόρκη.

«Πρέπει να διορθώσουμε αυτές τις αβεβαιότητες, έτσι ώστε οι Αρχές να μπορούν να εκτιμήσουν τον κίνδυνο και να αποφασίσουν αν θα δράσουν ή όχι» είπε απολογούμενος, επισημαίνοντας ωστόσο την πολυπλοκότητα των μοντέλων καιρού αλλά και τα πλεονεκτήματα της απόφασης για την απαγόρευση των συγκοινωνιών, το κλείσιμο των σχολείων και των επιχειρήσεων καθώς έτσι εξασφαλίστηκε η καλύτερη προετοιμασία για το «χειρότερο».

Ο Ουτσελίνι διευκρίνισε ότι εκτός από τη Νέα Υόρκη, σημαντικές ποσότητες χιονιού έπεσαν σε τμήματα του Κονέκτικατ (58 cm), στο ανατολικό Λόνγκ Άιλαντ βόρεια της Νέας Υόρκης (70 cm) και στη Μασαχουσέτη (81 cm).

Συγνώμη ζήτησε μέσω Twitter και ο γνωστός μετεωρολόγος Γκάρι Σατκόφκσι από το Νιου Τζέρσεϊ. «Ειλικρινά συγγνώμη από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και πολύ περισσότερο από τους απλούς πολίτες» έγραψε ο Σατκόφσκι, ο οποίος είχε μιλήσει για τη «μητέρα των χιονοθυελλών».

«Η καταιγίδα δεν ήταν όσο άγρια είχαν προβλέψει οι μετεωρολόγοι» παραδέχτηκε και ο κυβερνήτης της πολιτείας της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο.

Έμμεσες βολές κατά των μετεωρολόγων έριξε ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο για να δικαιολογηθεί για τα πολύ αυστηρά μέτρα έκτακτης ανάγκης που ελήφθησαν. «Η δουλειά μου είναι να λαμβάνω αποφάσεις για την ασφάλεια. Με βάση τις πληροφορίες που είχα έπρεπε να λάβω αυτά τα έκτακτα μέτρα προφύλαξης» ανέφερε ο Μπιλ ντε Μπλάζιο.