27 Ιανουάριος 2015, 23:39 - Τελευταία Ενημέρωση: 27 Ιανουάριος 2015, 23:40

Ανακαλύφθηκε «υπερήλικο» πλανητικό σύστημα στον Γαλαξία μας

  • Ανακαλύφθηκε «υπερήλικο» πλανητικό σύστημα στον Γαλαξία μας
    Απεικόνιση του πλανητικού συστήματος από τον Tiago Campante, στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ
  • Ανακαλύφθηκε «υπερήλικο» πλανητικό σύστημα στον Γαλαξία μας

Πλανητικό σύστημα ηλικίας 11,2 δισ. ετών ανακάλυψε διεθνής ομάδα αστρονόμων. Πρόκειται για το παλαιότερο σύστημα πλανητών που έχει εντοπιστεί ποτέ στον Γαλαξία μας και περιλαμβάνει πέντε πλανήτες περίπου στο μέγεθος της Γης.

«Δεν έχουμε δει ποτέ στο παρελθόν κάτι παρόμοιο: ένα αστέρι τόσο μεγάλης ηλικίας με πολλούς μικρούς πλανήτες τριγύρω του, κάτι που το καθιστά μοναδικό» δήλωσε ο Ντάνιελ Χάμπερ από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ και ένας εκ των συντακτών σχετικού άρθρου στην αμερικανική επιστημονική επιθεώρηση The Astrophysical Journal.

Το πλανητικό σύστημα «Κέπλερ-444» πήρε το όνομά του από το τηλεσκόπιο Κέπλερ μέσω του οποίου εντοπίστηκε. Το άστρο του είναι ένας «κόκκινος νάνος» κατά 25% μικρότερος από τον Ήλιο και κατά συνέπεια λιγότερο θερμός από αυτόν. Οι πέντε πλανήτες έχουν διάμετρο που κυμαίνεται από 0,4 έως 0,7 φορές εκείνη της Γης, δηλαδή το μέγεθος τους είναι ίσο με αυτό του Ερμή ή της Αφροδίτης.

Το Κέπλερ-444 απέχει 117 έτη φωτός από τη Γη -ένα έτος φωτός ισοδυναμεί με 9.461 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα- και θεωρείται το «γηραιότερο» πλανητικό σύστημα του Γαλαξία που έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα.

«Η ανακάλυψη αυτή ανοίγει τον δρόμο για να κατανοήσουμε καλύτερα το σχηματισμό των πρώτων πλανητών στον γαλαξία (...) κάτι που μας φέρνει πιο κοντά στο Άγιο Δισκοπότηρο των αστρονόμων, δηλαδή στην ανακάλυψη ενός εξωπλανήτη στο ίδιο μέγεθος με αυτό της Γης, που θα πραγματοποιεί μια περιφορά διάρκειας ενός έτους γύρω από ένα άστρο ίδιο με τον Ήλιο μας» σχολίασε ο καθηγητής Χάμπερ.