27 Ιανουάριος 2015, 19:51 - Τελευταία Ενημέρωση: 27 Ιανουάριος 2015, 19:59

Απαλλάσσονται από τα θρησκευτικά οι αλλόθρησκοι ή άθρησκοι μαθητές

  • Απαλλάσσονται από τα θρησκευτικά οι αλλόθρησκοι ή άθρησκοι μαθητές
    Φωτογράφος Βασίλης Ψωμάς (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Τις προϋποθέσεις για την απαλλαγή μαθητών από το μάθημα των Θρησκευτικών περιλαμβάνει η τελευταία εγκύκλιος που εκδόθηκε από το υπουργείο Παιδείας προτού ανακοινωθεί η αλλαγή στην ηγεσία του.

Η εγκύκλιος που διαβιβάστηκε ήδη σε όλες τις αρμόδιες Διευθύνσεις εκπαίδευσης, προβλέπει ότι για να πάρει κάποιος μαθητής την απαλλαγή χρειάζεται μία υπεύθυνη δήλωση και των δύο γονέων του (ή του ίδιου αν είναι ενήλικος) στην οποία θα αναφέρεται ότι ο μαθητής δεν είναι χριστιανός ορθόδοξος και ότι επικαλείται λόγους θρησκευτικής συνείδησης, χωρίς να είναι υποχρεωτική η αναφορά του θρησκεύματος στο οποίο ανήκει, εκτός αν το επιθυμεί.

Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο «η απαλλαγή από το μάθημα των Θρησκευτικών παρέχεται νόμιμα, αποκλειστικά και μόνο για την προάσπιση της ελευθερίας της θρησκευτικής συνείδησης, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα».

Το υπουργείο Παιδείας ζητά από τους διευθυντές των σχολικών μονάδων να ελέγχουν αν οι υπεύθυνες δηλώσεις είναι ακριβείς επειδή «έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα κατάχρησης του δικαιώματος απαλλαγής από τα Θρησκευτικά».