27 Ιανουάριος 2015, 19:03 - Τελευταία Ενημέρωση: 27 Ιανουάριος 2015, 19:58

Ορκωμοσία σε δόσεις και με τα πουκάμισα έξω

  • Ορκωμοσία σε δόσεις και με τα πουκάμισα έξω
    Φωτογράφος Ορέστης Παναγιώτου (ΑΠΕ-ΜΠΕ)
  • Ορκωμοσία σε δόσεις και με τα πουκάμισα έξω
    Φωτογράφος Αλέξανδρος Βλάχος (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Μετά τον πολιτικό όρκο που έδωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχαμε και διπλή ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης. Κάποια μέλη της έδωσαν θρησκευτικό όρκο και κάποια (τα περισσότερα) πολιτικό.

Εντύπωση προκάλεσαν οι ενδυματολογικές επιλογές πολλών νέων μελών του κυβερνητικού σχήματος και κυρίως του νέου υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη, που εμφανίστηκε με το πουκάμισο έξω από το παντελόνι! 

Στην τελετή ορκωμοσίας της νέας κυβέρνησης –που ξεκίνησε λίγα λεπτά μετά τις 18:00 στο Προεδρικό Μέγαρο– ορκίστηκαν πρώτα τα μέλη που επέλεξαν να δώσουν θρησκευτικό όρκο, όχι όμως στον Αρχιεπισκόπο Ιερώνυμο που δεν ήταν στην τελετή αλλά στον επίσκοπο Μεθώνης κ. Κλήμη.

Πρόκειται για τον πρόεδρο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνο Καμμένο και τα υπόλοιπα μέλη του κόμματός του, δηλαδή την Έλενα Κουντουρά, την Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, τον Παναγιώτη Σγουρίδη και τον Τέρενς Κουίκ.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ, θρησκευτικό όρκο έδωσε ο νέος υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Ασφάλισης Παναγιώτης Κουρουμπλής. Επίσης, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης, ο Παναγιώτης Νικολούδης έδωσε θρησκευτικό όρκο ως υπουργός Επικρατείας για τη Διαφάνεια και ο καθηγητής Δημήτρης Μάρδας, ως αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

Την Τετάρτη στις 10:30 θα συνεδριάσει για πρώτη φορά το υπουργικό συμβούλιο, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο λόγος που η τελετή ορκωμοσίας καθυστέρησε αρκετά ήταν διότι δεν χρειάστηκε να ετοιμαστούν τα προεδρικά διατάγματα προκειμένου να ορκιστούν και οι τρεις υπουργοί Επικρατείας. Τελικά ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο υπουργός Επικρατείας για καταπολέμηση της Διαφθοράς Παναγιώτης Νικολούδης και ο υπουργός Επικρατείας για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Αλέκος Φλαμπουράρης δεν ορκίστηκαν και θα περιμένουν την έκδοση των διαταγμάτων.

Για πρώτη φορά, υπάρχει ένα αντρόγυνο στο υπουργικό συμβούλιο: ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Θεόδωρος Δρίτσας και η Αναστασία Χριστοδουλοπούλου αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ