27 Ιανουάριος 2015, 18:18 - Τελευταία Ενημέρωση: 27 Ιανουάριος 2015, 18:34

Παναγιώτης Κουρουμπλής: Ένας Πόντιος στο τιμόνι του υπουργείου Υγείας

  • Παναγιώτης Κουρουμπλής: Ένας Πόντιος στο τιμόνι του υπουργείου Υγείας
    Φωτογράφος Παντελής Σαΐτας (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

«Χθες το βράδυ αργά με πήρε ο πρόεδρος και μου εμπιστεύθηκε την ευθύνη ενός πολύ κρίσιμου τομέα, του τομέα της Υγείας και της Κοινωνικής Ασφάλισης». Με αυτά τα λόγια, λίγες ώρες πριν από την επίσημη ανακοίνωση του ονόματός του, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής επιβεβαίωσε τις φήμες που τον ήθελαν να αναλαμβάνει το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Αν και γεννήθηκε στο Ματσούκι Αιτωλοακαρνανίας ο 64χρονος δικηγόρος, διδάκτωρ κοινωνικών επιστημών και ηγετική φυσιογνωμία στο αναπηρικό κίνημα, κατάγεται από ποντιακή προσφυγική οικογένεια. Το 1961, σε ηλικία 10 ετών, τυφλώθηκε από έκρηξη γερμανικής χειροβομβίδας, απομεινάρι του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Όπως λέει ο ίδιος «μετά το γεγονός αυτό αποφάσισε να ορίσει τη μοίρα του και να μην αφήσει να τον ορίσει αυτή».

Η πολιτικοποίησή του ξεκίνησε από τα μαθητικά του χρόνια στη Σχολή Τυφλών. Από το 1974 μετέχει ενεργά στους αγώνες του φοιτητικού κινήματος. Την περίοδο 1976-1981 διεκδικεί μόρφωση, αξιοπρέπεια και κοινωνικά δικαιώματα για τους τυφλούς με αποτέλεσμα να διωχθεί με το Νόμο 4000.

Είναι ο πρώτος Έλληνας τυφλός που εκλέγεται βουλευτής και ένας εκ των δύο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η γνωριμία του με τις «υπουργικές δομές» έγινε την περίοδο 1993-1996 οπότε και διετέλεσε γενικός γραμματέας Πρόνοιας του υπουργείου Υγείας δίνοντας έμφαση στην παιδική προστασία, την τρίτη ηλικία και τα άτομα με αναπηρία. Το 2006 η Ακαδημία Αθηνών τον βραβεύει για τους κοινωνικούς και πολιτικούς του αγώνες με σκοπό την οικοδόμηση ενός αποτελεσματικού κοινωνικού κράτους και μίας ανθρώπινης κοινωνίας.

Βουλευτής εξελέγη για πρώτη φορά το 1996 με το ΠΑΣΟΚ και επανεξελέγη το 2000 και το 2009. Ανεξαρτητοποιήθηκε το 2011 αρνούμενος να ψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο. Το 2012 θέτει υποψηφιότητα στη Β’ Αθήνας με τον ΣΥΡΙΖΑ ενώ διετέλεσε και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος. 

Σε μία από τις τελευταίες του παρεμβάσεις, πριν από τη διάλυση της προηγούμενης Βουλής, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής είχε μιλήσει για τους Έλληνες της Ουκρανίας.

Μιλώντας στο Βήμα, λίγο μετά την επίσημη ανακοίνωση της υπουργοποίησής του, ανέφερε ότι πρώτη του προτεραιότητα είναι η ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας τόσο για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών όσο και την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων. Πρόσθεσε δε ότι βάρος θα δοθεί στο μεγαλύτερο ασφαλιστικό ταμείο της χώρας, στη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ καθώς και στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων.