11 οι νεκροί της συντριβής του ελληνικού F-16, υπέκυψε Γάλλος στρατιωτικός

  • Βίντεο από τη στιγμή της συντριβής

Ένας Γάλλος στρατιωτικός, ο ένατος, υπέκυψε σήμερα στα τραύματά του ανεβάζοντας στους 11 τον αριθμό των νεκρών της συντριβής του ελληνικού F-16 στην ισπανική αεροπορική βάση. Οκτώ Γάλλοι καθώς και οι δύο Έλληνες χειριστές έχασαν τη ζωή τους επιτόπου, όπως ανακοίνωσε το ισπανικό υπουργείο Άμυνας.

Άλλοι εννέα Γάλλοι και έντεκα Ιταλοί που επίσης τραυματίστηκαν συνεχίζουν να νοσηλεύονται. Από αυτούς έξι είναι σε σοβαρή αλλά σταθερή κατάσταση. Τα συλλυπητήρια του προς τον Γάλλο ομόλογό του Ζαν Ιβ Λεντριάν εξέφρασε ο απερχόμενος υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, την ώρα που οι Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε τριήμερο στρατιωτικό πένθος, έως και τις 29 Ιανουαρίου.  

Για τον γαλλικό στρατό πρόκειται για τον βαρύτερο απολογισμό θυμάτων μέσα σε μία ημέρα, μετά την ενέδρα του 2008 στο πέρασμα του Ουζμπίν στο ανατολικό Αφγανιστάν που είχε στοιχίσει τη ζωή σε δέκα Γάλλους στρατιώτες.

Πηγές του ισπανικού υπουργείου Άμυνας ανέφεραν ότι στην αεροπορική βάση για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, βρίσκονταν 750 πιλότοι και στρατιωτικό προσωπικό.

Η έρευνα για τις συνθήκες του δυστυχήματος και για ποιο λόγο το ελληνικό F-16, ενώ απογειώθηκε κανονικά, πολύ γρήγορα έχασε ισχύ και έπεσε μέσα στην αεροπορική βάση, έχει αναλάβει δικαστής από τη Βαλένθια. Παράλληλα ανατέθηκε σε τεχνική επιτροπή, που διερευνά ατυχήματα στρατιωτικών αεροσκαφών, να διευκρινίσει τις τεχνικές πλευρές του δυστυχήματος, αν συνδέεται με ανθρώπινο σφάλμα, τεχνική βλάβη ή συνδυασμό των δύο.