27 Ιανουάριος 2015, 19:32 - Τελευταία Ενημέρωση: 27 Ιανουάριος 2015, 17:20

«Σείστηκε» η Ζυρίχη από τους ήχους της ποντιακής λύρας και τους Πόντιους Ελβετίας (φωτο)

  • «Σείστηκε» η Ζυρίχη από τους ήχους της ποντιακής λύρας και τους Πόντιους Ελβετίας (φωτο)

Ότι οι Έλληνες Πόντιοι της ομογένειας κρατούν τις παραδόσεις τους σαν πολύτιμο φυλαχτό και τιμούν τους προγόνους τους, είναι λίγο-πολύ γνωστό, όμως αυτό που βιώσαμε στην κοπή της πατροπαράδοτης πίτας της Ένωσης Ποντίων Ελβετίας ξεπέρασε κάθε προσδοκία.

Το απόγευμα του Σαββάτου 24 Ιανουαρίου η αίθουσα του πολιτιστικού κέντρου Αγίου Δημητρίου στη χιονισμένη Ζυρίχη πλημμύρισε από μέλη, φίλους τους συλλόγου –Πόντιους και φιλοπόντιους– οι οποίοι ανταποκρίθηκαν θετικά στο κάλεσμα της Ένωσης προκειμένου να πραγματοποιήσουν το πρώτο αντάμωμα της νέας χρονιάς και να κόψουν την βασιλόπιτά τους.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Γιώργος Μουρουζίδης, αφού καλωσόρισε τους παρευρισκομένους και ευχήθηκε καλή χρονιά σε όλους, επισήμανε πως το 2015 έχει ιδιαίτερη σημασία για το σύλλογο, καθώς φέτος συμπληρώνονται 40 χρόνια λειτουργίας και συνεχόμενης δράσης. Σήμερα η Ένωση Ποντίων Ελβετίας, που εδρεύει στην καρδιά της πανέμορφης Ζυρίχης, έχει καταφέρει να αριθμεί πάνω από σαράντα παιδιά κάθε ηλικίας τα οποία με προσήλωση και καμάρι μαθαίνουν ποντιακούς χορούς, λύρα και νταούλι, και διαπρέπουν όπου και αν παρευρίσκονται, κάνοντας γνωστό τον Πόντο σε όλη την υφήλιο, συμπλήρωσε ο πρόεδρος στον εναρκτήριο λόγο του.  

Τα παιδιά από όλες τις χορευτικές ομάδες του συλλόγου έψαλαν τα ποντιακά κάλαντα και παρουσίασαν ένα μικρό δείγμα χορεύοντας ποντιακούς χορούς. Όπως ήταν φυσικό και αναμενόμενο, την παράσταση έκλεψαν τα μικρότερα παιδιά του συλλόγου, τα οποία φορώντας τις παραδοσιακές φορεσιές του Πόντου εμφανίστηκαν σκορπώντας χαμόγελα υπερηφάνειας σε όλους τους παρευρισκομένους.

Τη σκυτάλη της διασκέδασης ανέλαβαν ο Αχιλλέας Βασιλειάδης στο τραγούδι, ο Αντώνης Νικηφορίδης και ο Παντελής Αθανασιάδης στη λύρα, ο Χρήστος Σαββίδης στο γιαβάλ' / τουλούμ', ο Κώστας Κατερτζίδης στο αρμόνιο και οι Ηλίας Κoυνατίδης και Αλέκος Θεοδοσιάδης στο νταούλ'.

Παρά την πυκνή χιονόπτωση που επικρατούσε στη Ζυρίχη, η αίθουσα του κέντρου «φλεγόταν» από τον μαγικό ήχο της ποντιακής λύρας και τους Πόντιους της Ελβετίας που επιδίδονταν σε ποντιακούς χορούς κάνοντας την ελβετική γη να τρέμει και στέλνοντας μηνύματα ελληνικού πολιτισμού μέχρι τις Άλπεις.

Μέλη της ομάδας του pontos-news.gr βρέθηκαν στην εκδήλωση και αγκαλιάστηκαν κυριολεκτικά από τους υπεύθυνους του συλλόγου, οι οποίοι ανέδειξαν με τον καλύτερο τρόπο την υπέροχη ποντιακή φιλοξενία και τη ζεστασιά που χαρακτηρίζει τους Έλληνες της Ομογένειας.

Gallery