Όταν οι χιμπατζήδες επικοινωνούν, μιλάνε για δέντρα και αγαπημένα φρούτα!

  • Όταν οι χιμπατζήδες επικοινωνούν, μιλάνε για δέντρα και αγαπημένα φρούτα!
    Φωτογράφος: Sander Koning / ΕPA

Είναι περισσότερο… κουτσομπόληδες απ’ ό,τι μπορούμε να φανταστούμε, αλλά όταν μιλούν ο ένας στον άλλο δύο είναι τα κύρια θέματα που τους απασχολούν: τα αγαπημένα τους φρούτα και τα δέντρα στα οποία μπορούν να τα βρουν!

Έρευνα που διεξήγαγε το Τμήμα Εξελικτικής Ανθρωπολογίας του Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ έδειξε ότι οι άγριοι χιμπατζήδες ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για το μέγεθος των δέντρων που κάνουν τα φρούτα που τους αρέσουν, και τη συγκεκριμένη πληροφορία την μοιράζονται μεταξύ τους. Ποσότητες αλλά και αξιολόγηση της ποιότητας είναι άλλες δύο «καυτές» πληροφορίες.

«Οι χιμπατζήδες έχουν ένα αρκετά περίπλοκο σύστημα επικοινωνίας το οποίο περιλαμβάνει μια ποικιλία φωνημάτων αλλά και πολλές εκφράσεις του προσώπου και χειρονομίες», δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας Άμι Κάλαν.

Η Κάλαν και οι συνάδελφοί της, Ρότζερ Μάντρι και Κριστόφ Μπος πέρασαν περισσότερες από 750 ώρες παρατηρώντας χιμπατζήδες και αναλύοντας τα καλέσματά τους στο δάσος Τάι της Ακτής Ελεφαντοστού.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι χιμπατζήδες παρήγαγαν καλέσματα με υψηλό τόνο όταν έβρισκαν φρούτα από τα δέντρα Nauclea, ένα είδος αειθαλών καρποφόρων δέντρων που συναντώνται σε τροπικά κλίματα. Μικρότερα δέντρα προκαλούσαν ακόμα υψηλότερους τόνους, ενώ μεγαλύτερα δέντρα με περισσότερα φρούτα προκαλούσαν καλέσματα χαμηλότερης συχνότητας.

«Το κατά πόσο μοιάζει με την ανθρώπινη γλώσσα είναι ακόμα προς συζήτηση, ωστόσο σε κάθε περίπτωση η έρευνα δείχνει πως οι χιμπατζήδες χρησιμοποιούν φωνήματα με έναν εξεζητημένο τρόπο, λαμβάνοντας υπόψη τους τον κοινωνικό και περιβαλλοντικό τους περίγυρο», καταλήγει η Άμι Κάλαν.