27 Ιανουάριος 2015, 16:43 - Τελευταία Ενημέρωση: 27 Ιανουάριος 2015, 16:41

Ημέρα Μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος

  • Ημέρα Μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος
    Το «τείχος του θανάτου» στο Άουσβιτς
  • Ημέρα Μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος
    Επιζών διηγείται τον εφιάλτη που έζησε
  • Ημέρα Μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος
    Πλάνο από το γερμανικό Κοινοβούλιο από την εκδήλωση μνήμης για τα θύματα των Ναζί

Εβδομήντα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την απελευθέρωση των χιλιάδων Εβραίων από το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς-Μπιρκενάου στην Πολωνία. Κατά τη σημερινή Διεθνή Ημέρα Μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος, περίπου τριακόσιοι επιζήσαντες αλλά και ηγέτες κρατών και πολίτες επιστρέφουν για να τιμήσουν τη μνήμη όλων όσων εκτελέστηκαν από τους Ναζί. Μόνο στο Άουσβιτς, δολοφονήθηκαν 1,1 εκατ. αθώοι, στην πλειοψηφία τους Εβραίοι.

Στις επετειακές εκδηλώσεις που διοργανώνονται στην πόλη μεταξύ άλλων συμμετέχουν ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, της Γερμανίας Γιοάχιμ Γκάουκ και της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο. Παρών και ο πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος Μωυσής Κωνσταντίνης, μαζί με αντιπροσωπεία από τη χώρα μας. 

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν μαζί με τον Μεγάλο Ραββίνο της Ρωσίας Μπερλ Λαζάρ και τον πρόεδρο των Εβραϊκών Κοινοτήτων Ρωσίας Αλεξάντερ Μπορόντα παρέστησαν σε τελετή στο Εβραϊκό Μουσείο στη Μόσχα. 

Εκδηλώσεις μνήμης για τα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας στο Άουσβιτς πραγματοποιήθηκαν και στο Βερολίνο, με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ να δηλώνει ότι το μήνυμα του Άουσβιτς παραμένει επίκαιρο.

«Είναι ντροπή που υπάρχουν άνθρωποι στη Γερμανία οι οποίοι δέχονται απειλές ή επιθέσεις επειδή είναι Εβραίοι ή γιατί παίρνουν το μέρος του Ισραήλ. Το Άουσβιτς μας αφορά όλους. Σήμερα, αύριο κάθε μέρα, όχι μόνο στις επετείους», ανέφερε η Μέρκελ, υπενθυμίζοντας ότι στη Γερμανία ζουν σήμερα 100.000 Εβραίοι.

Την 27η Ιανουαρίου, όπως ορίστηκε από τα Ηνωμένα Έθνη το 2005, τιμώνται και τα θύματα μεταγενέστερων γενοκτονιών όπως της Βοσνίας και της Ρουάντας.

Η Ελλάδα τιμά τα θύματα του Ολοκαυτώματος

Ανακοίνωση για την επέτειο έβγαλε και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών μια και σήμερα τιμώνται και όλοι οι Έλληνες Εβραίοι ήρωες και μάρτυρες του Ολοκαυτώματος.

«Η Ελλάδα σήμερα, Εθνική Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Ηρώων και Μαρτύρων του Ολοκαυτώματος, αντιστέκεται στη λήθη και ενώνει τη φωνή της με τη συνείδηση της ανθρωπότητας, τιμώντας τα εκατομμύρια αθώα θύματα του Ολοκαυτώματος. Οι Έλληνες αποτίουν τον δικό τους φόρο τιμής στους χιλιάδες συμπατριώτες τους, Έλληνες Εβραίους, που έπεσαν θύματα της χιτλερικής κτηνωδίας» αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.

Παράλληλα επισημαίνεται ότι «η ελληνική Πολιτεία αποδίδει τη μέγιστη σημασία στην κατηγορηματική καταδίκη του αντισημιτισμού και της αντιναζιστικής δράσης. Θεωρεί την άρνηση του Ολοκαυτώματος κατάφωρα αποκρουστική και εκφράζει τη βεβαιότητα ότι νεοναζιστικά στοιχεία, τα οποία προσπαθούν να υπονομεύσουν τη Δημοκρατία και το κράτος δικαίου, θα περιθωριοποιηθούν από την ελληνική κοινωνία, η οποία στη συντριπτική της πλειοψηφία αποδοκιμάζει το μίσος, τον αντισημιτισμό και τη μισαλλοδοξία».