26 Ιανουάριος 2015, 16:16 - Τελευταία Ενημέρωση: 26 Ιανουάριος 2015, 16:29

Ορκίστηκε πρωθυπουργός της Ελλάδας ο Αλέξης Τσίπρας

  • Ορκίστηκε πρωθυπουργός της Ελλάδας ο Αλέξης Τσίπρας

Στην τιμή και την υπόληψή του, χωρίς την παρουσία Ιεραρχών, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στην ελληνική ιστορία, ορκίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας στο Προεδρικό Μέγαρο, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια. Νωρίτερα είχε πάρει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον οποίον είχε ενημερώσει ότι έχει την δεδηλωμένη.

Είπε στον Κ. Παπούλια ότι υπάρχει η απόλυτη πλειοψηφία 162 βουλευτών μαζί με το κόμμα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων –που μάλιστα μπορεί να αυξηθεί– και δεν χρειάζεται διερευνητική εντολή αλλά εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τού απάντησε πως θα κάνει αυτό που ορίζει το Σύνταγμα, να του αναθέσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, αφού πρώτα τον ορκίσει πρωθυπουργό. Ο Αλέξης Τσίπρας τότε απάντησε πως καλό θα ήταν να επισπευστούν οι διαδικασίες, γιατί την κυβέρνηση την περιμένει ανηφορικός δρόμος.

Πριν από την ορκωμοσία ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφτηκε τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο από τον οποίον ζήτησε την ευχή του διαβεβαιώνοντάς τον ότι «οι σχέσεις Πολιτείας και Εκκλησίας θα είναι πιο αναβαθμισμένες και πιο ουσιαστικές απ' ό,τι ήταν πριν. Έχουμε ανάγκη από τη δύναμη αυτή και ιδίως στον τομέα της κοινωνικής αλληλεγγύης, όπου ο ρόλος της Εκκλησίας είναι ιδιαίτερα σημαντικός. Μέλημά μας είναι να συνεργαστούμε στενά, μέσα από το καλό κλίμα που υπάρχει» πρόσθεσε. 

Από την πλευρά του, ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε: «Πρώτο μέλημά μας είναι να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που υποφέρουν και σιγά-σιγά θα δούμε όλα τα άλλα ζητήματα». 

Μετά την ορκωμοσία του ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε λουλούδια στο μνημείο πεσόντων στην Καισαριανή για να αποτίσει φόρο τιμής στους εκτελεσθέντες του Σκοπευτηρίου.

Η τελετή παράδοσης-παραλαβής, σύμφωνα με τηλεγράφημα του ΑΠΕ, δεν θα γίνει από τον Αντώνη Σαμαρά. Τον διευθυντή του γραφείου του Αλέξη Τσίπρα θα ενημερώσει στο Μέγαρο Μαξίμου ο διευθυντής του γραφείου του απελθόντος πρωθυπουργού, Κώστας Μπούρας. Ως εκ τούτου, Σαμαράς και Τσίπρας δεν θα συναντηθούν.

Στις 7 μ.μ. ο νέος πρωθυπουργός έχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον Σταύρο Θεοδωράκη.