26 Ιανουάριος 2015, 15:48 - Τελευταία Ενημέρωση: 26 Ιανουάριος 2015, 15:49

Τι είπε η Λαγκάρντ του ΔΝΤ για την Ελλάδα και το χρέος

  • Τι είπε η Λαγκάρντ του ΔΝΤ για την Ελλάδα και το χρέος

«Η Ελλάδα πρέπει να σεβαστεί τους κανόνες της Ευρωζώνης και δεν μπορεί να ζητήσει ειδική μεταχείριση για το χρέος της, υπό το φως της εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ, κόμματος αντίθετου με τα μέτρα λιτότητας», δήλωσε στο πλαίσιο συνέντευξής της στην εφημερίδα Le Monde η επικεφαλής του ΔNT Κριστίν Λαγκάρντ.

Σύμφωνα με το Reuters, η Λαγκάρντ είπε ότι «δεν υπάρχει ζήτημα αποδοχής της διαγραφής του ελληνικού χρέους [...] υπάρχουν εσωτερικοί κανόνες της Ευρωζώνης που πρέπει να γίνουν σεβαστοί. [...] Δεν μπορούμε να κάνουμε ειδικές κατηγορίες για τη μια ή την άλλη χώρα».

Πάντως, αναφερόμενη στο θέμα του χρέους είπε πως υπάρχουν διάφορα σενάρια τα οποία θα εξετάσει το ΔΝΤ με τις ελληνικές αρχές και τους Ευρωπαίους εταίρους. Αν και αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες, πηγή της γαλλικής εφημερίδας που παρακολουθεί την ελληνική υπόθεση ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να εστιάζονται στον όγκο, το επιτόκιο ή τη διάρκεια της περιόδου αποπληρωμής του ελληνικού χρέους.

Η Κρ. Λαγκάρντ ανέφερε επίσης ότι η Ελλάδα χρειάζεται ακόμη να υλοποιήσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις, όπως ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός και η επιτάχυνση του ρυθμού απονομής δικαιοσύνης.

«Δεν πρόκειται περί μέτρων λιτότητας. Αυτές είναι δομικές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν», είπε.