26 Ιανουάριος 2015, 12:58 - Τελευταία Ενημέρωση: 26 Ιανουάριος 2015, 13:05

Εντός της ημέρας θα ξέρουμε την κυβέρνηση

  • Συνάντηση Τσίπρα-Καμμένου την Τρίτη για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς

Ταχύτατες είναι οι εξελίξεις προς το σχηματισμό κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, πιθανώς και με τη συμμετοχή άλλων προσωπικοτήτων στο κυβερνητικό σχήμα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας θα ορκιστεί ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια στις 16:00, λίγο αφότου λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον ανώτατο πολιτειακό άρχοντα στον οποίον θα πάει στις 15:30.

Μία ώρα νωρίτερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει επισκεφτεί τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, για να τον ενημερώσει ότι θα δώσει πολιτικό όρκο.

Μετά την ορκωμοσία του ο Αλέξης Τσίπρας είναι πολύ πιθανόν να ανακοινώσει την κυβέρνησή του, η οποία θα ορκιστεί αύριο.

Πληροφορίες φέρουν τον Αλέξη Τσίπρα να συζητά ακόμα και σήμερα με τον επικεφαλής του κινήματος Ποτάμι, Σταύρο Θεοδωράκη, προκειμένου να εξασφαλίσει την περιβόητη «ανοχή» σε ψηφοφορίες αν και από την απέναντι πλευρά φαίνεται να υπάρχει άρνηση.

Ο κύβος για την εξασφάλιση της δεδηλωμένης ερρίφθη μετά την πρωινή συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Πάνο Καμμένο. Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων δήλωσε αμέσως μετά ότι «από αυτή τη στιγμή υπάρχει κυβέρνηση στη χώρα. Οι ΑΝΕΛ δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στον Αλέξη Τσίπρα». Διευκρίνισε ότι υπάρχει συμφωνία αρχών και όλα τα υπόλοιπα θα τα ανακοινώσει ο Α. Τσίπρας. 

Τα αποτελέσματα των εκλογών, όπως αυτά διαβιβάστηκαν από τις Περιφέρειες και τις Περιφερειακές Ενότητες της χώρας, παραδόθηκαν στον Πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη από τον υπηρεσιακό υπουργό Εσωτερικών Μιχάλη Θεοχαρίδη. Ο Ευ. Μεϊμαράκης θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα στον Κάρολο Παπούλια στις 13:30, όπως προβλέπει το τυπικό.