26 Ιανουάριος 2015, 11:09 - Τελευταία Ενημέρωση: 26 Ιανουάριος 2015, 11:27

Κούρδος ηγέτης αναγνωρίζει τη Γενοκτονία των Αρμενίων

  • «Καρδιακούς σπασμούς» είχε ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς στη φυλακή
    (Φωτ.: EPA / Sedat Suna)

Τους τελευταίους μήνες όλο και περισσότερες προσωπικότητες της κουρδικής κοινότητας αναγνωρίζουν με δηλώσεις τους τη Γενοκτονία των Αρμενίων. Ωστόσο όταν η αναγνώριση έρχεται από τον Σελαχατίν Ντεμιρτάς, τον συμπροεδρεύοντα του Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος της Τουρκίας (HDP) και πρώην υποψήφιο για την προεδρία της χώρας, αποκτά μεγάλο ειδικό βάρος.

Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN Türk και απαντώντας σε ερώτηση για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων, ο Ντεμιρτάς είπε ότι «έχουμε αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων, χωρίς να θέσουμε οποιοδήποτε περαιτέρω ερώτημα. Οι Κούρδοι και άλλοι έπαιξαν σίγουρα κάποιο ρόλο στη Γενοκτονία των Αρμενίων, αλλά η πολιτική βούληση [για τη διάπραξη αυτής της Γενοκτονίας] ανήκε στο κόμμα των Νεοτούρκων, με επικεφαλής τους Ενβέρ και Ταλαάτ Πασά».

Μάλιστα έσπευσε να παρατηρήσει ότι αφού η Τουρκία ισχυρίζεται πως είναι κάτοχος της οθωμανικής κληρονομίας, της ανήκει και αυτή (η αρμενική Γενοκτονία). «Εάν όχι, ας τελειώσουν με αυτή την τραγωδία» υπογράμμισε ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς.