22 Ιούνιος 2013, 09:36 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 20:28

Το απίστευτο σκάνδαλο κι ο χορός εκατομμυρίων στο ΙΓΜΕ

  • Έρχονται περικοπές στο μέρισμα του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων

Το απίστευτο σκάνδαλο με χορό εκατομμυρίων, στο Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, με την παρατράπεζα που λειτουργούσε και έδινε άτοκα δάνεια στους εργαζόμενους, χορηγούσε πρόσθετο εφάπαξ και ασφαλιστικά συμβόλαια εκατομμυρίων, κατήγγειλε ο πρόεδρος του ΕΚΒΑΑ.

Αυτά είναι ορισμένα από τα φαινόμενα αδιαφάνειας και κακοδιαχείρισης στο Ιντιστούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) που κατήγγειλε πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Βιώσιμης και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΚΒΑΑ) Βασίλης Κωστόπουλος.

Ο κ. Κωστόπουλος έκανε λόγο για έναν δημόσιο οργανισμό που για χρόνια λειτουργούσε ανεξέλεγκτα και αναρωτήθηκε πως ήταν δυνατόν να συμβαίνει αυτό. Το ΙΓΜΑ πλέον υπάγεται στο ΕΚΒΑΑ το οποίο θα κινηθεί νομικά.

Συγκεκριμένα, αποκαλύφθηκε ότι παρατράπεζα έδινε άτοκα δάνεια σε εργαζόμενους του ΙΓΜΕ, δάνεια που κυμαινόταν μεταξύ 120 και 150 χιλ. ευρώ. Επίσης, υπήρχε συμβόλαιο με ασφαλιστική για την χορήγηση πρόσθετου εφάπαξ στους υπαλλήλους, συνολικού ύψους 50 εκατ. ευρώ.

Αποτέλεσμα αυτού είναι η σημερινή διοίκηση να βρίσκεται αντιμέτωπη με αιτήματα 245 συνταξιούχων που ζητούν μέσω αυτού του συμβολαίου 31 εκατ. ευρώ για το εφάπαξ που τους αναλογεί. Ενώ, όπως αποκαλύπτει, στο ασφαλιστικό συμβόλαιο έγιναν συνολικά 8 τροποποιήσεις τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα τα κόστη να απογειωθούν.

Το συνδικάτο από την πλευρά του αναφέρει ότι όλα έγιναν μέσω συλλογικών συμβάσεων και διαιτητικών αποφάσεων και οι τροποποιήσεις έγιναν εν γνώσει της πολιτικής ηγεσίας. Όπως διευκρίνισε η αποτυχία του συμβολαίου προήλθε από τη μεγάλη μείωση του προσωπικού του ΙΓΜΕ και δεν πρόκειται για συμβόλαιο συνταξιοδότησης, αλλά παροχή αντί αυξήσεων από τις οποίες παραιτήθηκαν οι εργαζόμενοί του.