26 Ιανουάριος 2015, 08:49 - Τελευταία Ενημέρωση: 26 Ιανουάριος 2015, 08:50

Εκλογές 2015: Ποιοι εκλέγονται από τα ψηφοδέλτια Επικρατείας

  • Δημοσκόπηση Κάπα Research: Προβάδισμα 3,9 μονάδων της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

Με «θύματα» τους επικεφαλής των ψηφοδελτίων Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ και των ΑΝΕΛ, Γιώργο Φλωρίδη και Τέρενς Κουίκ αντίστοιχα, και μεγάλο κερδισμένο τον Βασίλη Οικονόμου, ολοκληρώνεται το παζλ των δώδεκα εδρών του Επικρατείας.

Με βάση τα ποσοστά των κομμάτων ο ΣΥΡΙΖΑ εκλέγει πέντε βουλευτές, η Νέα Δημοκρατία τέσσερις, και από μία η Χρυσή Αυγή, το Ποτάμι και το ΚΚΕ. Δίχως έδρα φαίνεται ότι μένουν τόσο το καταρρέον ΠΑΣΟΚ όσο και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες του Πάνου Καμμένου.

Πιο συγκεκριμένα, από τον ΣΥΡΙΖΑ στην επόμενη Βουλή θα βρίσκεται ο καθηγητής και γνωστός «εκσυγχρονιστής» Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, η ειδική επιστήμονας του αμερικανικού Ινστιτούτου Levy Ράνια Αντωνοπούλου, ο πρώην εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Παναγιώτης Σκουρλέτης, η δημοσιογράφος και πρώην υποψήφια περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Αγλαΐα Κυρίτση και ο στρατηγός ε.α. Νικόλαος Τόσκας.

Σε ό,τι αφορά τη Νέα Δημοκρατία, η μεγάλη έκπληξη είναι η εκλογή του πρώην ανεξάρτητου βουλευτή Βασίλη Οικονόμου, που βρέθηκε ξαφνικά στην τέταρτη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας. Τις υπόλοιπες τρεις θέσεις κατέλαβαν ο πρώην πρύτανης του ΕΚΠΑ Θεόδωρος Φορτσάκης, ο στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά Δημήτρης Σταμάτης, αλλά και η δικηγόρος Νίκη Κεραμέως.

Η Χρυσή Αυγή εκλέγει τον επικεφαλής του ψηφοδελτίου, τον προφυλακισμένο Χρήστο Παππά, ενώ από το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη στο επόμενο Κοινοβούλιο θα βρεθεί ο δημόσιος υπάλληλος με ένα... βραβείο (τον οποίο το Ποτάμι κοινώνησε ως τον άμεμπτο κρατικό λειτουργό) Παναγιώτης Καρκατσούλης.

Τέλος, και ο Περισσός θα έχει εκπρόσωπο από το Επικρατείας, την επικεφαλής του και πρώην γενική γραμματέα, Αλέκα Παπαρήγα.

Μεγάλες εκπλήξεις θεωρούνται οι... απουσίες των Γιώργου Φλωρίδη και Τέρενς Κουίκ. Οι δυο τους βρέθηκαν εκτός, λόγω κατανομής εδρών άλλα και φυσικά εξαιτίας των χαμηλών ποσοστών των κομμάτων τους.