26 Ιανουάριος 2015, 08:35 - Τελευταία Ενημέρωση: 26 Ιανουάριος 2015, 08:35

Το χρονοδιάγραμμα Τσίπρα με φόντο την προεδρική εκλογή

  • Το χρονοδιάγραμμα Τσίπρα με φόντο την προεδρική εκλογή

Σήμερα εκτός απροόπτου αναμένεται να πάει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια ο απερχόμενος Πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης, για να του παραδώσει και τυπικά τα αποτελέσματα της εκλογικής αναμέτρησης.

Για πρώτη φορά ιστορικά, ο Πρόεδρος αναμένεται να δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης σε ένα κόμμα που δεν έχει την απόλυτη πλειοψηφία. Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να εξασφαλίσει την ανοχή ή την στήριξη είτε των ΑΝΕΛ και του Πάνου Καμμένου είτε του Ποταμιού και του Σταύρου Θεοδωράκη. Και αυτό γιατί χθες με δηλώσεις του ο Πάνος Καμμένος ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να μπει σε κυβέρνηση εάν σε αυτή μετέχει το Ποτάμι.

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει πάντως το περιθώριο τριών ημερών μέχρι να αποφασίσει με ποιον θα συνεργαστεί στο σχηματισμό κυβέρνησης και να πάει στη Βουλή για την ψήφο εμπιστοσύνης. Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να συναντηθεί σήμερα, και αφού πάρει την εντολή από τον Κάρολο Παπούλια, με τον Πάνο Καμμένο, ενώ αναμένεται και συνάντηση με τον Σταύρο Θεοδωράκη. Στη συνέχεια, και πριν πάρει η κυβέρνηση ψήφο εμπιστοσύνης ή ανοχής, θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα για την προκήρυξη των εκλογών, η νέα Βουλή που θα προκύψει θα συγκληθεί την Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015, όταν δηλαδή θα έχει ολοκληρωθεί κατά την πάγια τακτική και η καταμέτρηση των σταυρών προτίμησης από τα πρωτοδικεία. Το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής προβλέπουν ότι η νέα Βουλή που θα προκύψει από τις εκλογές συγκροτείται σε Σώμα και ορκίζονται τα νεοεκλεγέντα μέλη της.

Μετά την ορκωμοσία των βουλευτών o προσωρινός πρόεδρός της (ο πρώτος αντιπρόεδρος του απελθόντος προεδρείου) καλεί για την επομένη ημέρα, όπως ορίζει το άρθρο 7 του Κανονισμού της Βουλής, εν προκειμένω την Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015, τoυς βουλευτές να εκλέξoυν τoν Πρόεδρo της Boυλής (με μυστική ψηφοφορία και με την απόλυτη πλειοψηφία τoυ όλoυ αριθμoύ των βoυλευτών). Ακολούθως η Boυλή, κατά την αμέσως επόμενη συνεδρίαση, όπως προβλέπει το άρθρο 8 του Κανονισμού, εκλέγει με τέσσερις διαδoχικές, χωριστές, ψηφoφoρίες τoυς αντιπρoέδρoυς, τoυς κoσμήτoρες και τoυς γραμματείς.

Η αμέσως επόμενη συνεδρίαση μπορεί να είναι το ίδιο απόγευμα (της 6ης Φεβρουαρίου). Από εκεί και πέρα ανοίγει ο δρόμος για τη δεύτερη φάση των ψηφοφοριών για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, η οποία, σύμφωνα με κοινοβουλευτικούς κύκλους, πιθανολογείται να ξεκινήσει το Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2015.

H Bουλή που αναδεικνύεται από τις νέες εκλογές, αμέσως μόλις συγκροτηθεί σε σώμα, εκλέγει με ονομαστική ψηφοφορία Πρόεδρο της Δημοκρατίας με την πλειοψηφία των 3/5 του όλου αριθμού των βουλευτών (180), ενώ αν δεν επιτευχθεί η πλειοψηφία αυτή, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ύστερα από πέντε ημέρες (δηλαδή στις 13 Φεβρουαρίου) και εκλέγεται Πρόεδρος εκείνος που συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (151).  Αν πάλι δεν επιτευχθεί ούτε αυτή τη φορά η απαιτούμενη πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται για τρίτη φορά, πάλι ύστερα από πέντε ημέρες (δηλαδή στις 19 Φεβρουαρίου), μεταξύ των δύο προσώπων που πλειοψήφησαν και θεωρείται ότι έχει εκλεγεί Πρόεδρος Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε τη σχετική πλειοψηφία.