26 Ιανουάριος 2015, 01:33 - Τελευταία Ενημέρωση: 26 Ιανουάριος 2015, 01:37

Εκλογές 2015: Το θρίλερ με την αυτοδυναμία και οι προετοιμασίες Τσίπρα

  • Εκλογές 2015: Το θρίλερ με την αυτοδυναμία και οι προετοιμασίες Τσίπρα
    Ο νικητής των εκλογών χαιρετά τον κόσμο στα Προπύλαια (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Γιάννης Κολεσίδης)

Το φως της 26ης Ιανουαρίου θα πρέπει να περιμένει ο ελληνικός λαός προκειμένου να έχει μια καθαρή εικόνα για τις έδρες που θα έχει στη νέα Βουλή ο νικητής των εκλογών ΣΥΡΙΖΑ αλλά και να ξεκαθαρίσει αν τελικά η Χρυσή Αυγή θα είναι τρίτο κόμμα στην επικράτεια κάτι που ήταν πολύ πιθανόν. Κυρίως όμως για να ξεκαθαρίσει πώς θα πορευτεί ο Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να εξασφαλίσει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή, αφού πάρει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Τις πρώτες πρωινές ώρες, ο ΣΥΡΙΖΑ κινείτο λίγο πάνω από το 36%, ποσοστό που του έδινε 149 έδρες, ενώ η ΝΔ ακολουθούσε κοντά στο 28% με 76 έδρες. Το θρίλερ συνεχιζόταν για ώρες καθώς δεν ήταν σαφές αν ο νικητής των εκλογών θα ξεπερνούσε τις 150 έδρες ώστε να έχει απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή.

Σε κάθε περίπτωση, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκινά τη Δευτέρα επαφές διερευνώντας πιθανές συνεργασίες. Αργά χθες έγινε γνωστό ότι τηλεφώνησε στον πρόεδρο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνο Καμμένο, με τον οποίον συμφώνησαν να συναντηθούν μόλις ο Α. Τσίπρας λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Κάρολο Παπούλια τις επόμενες ώρες.

Ανοιχτό σε συνεργασία υπό προϋποθέσεις είναι και το Ποτάμι, μολονότι φαίνεται να αποκλείει συμμετοχή στελεχών του στην κυβέρνηση. Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ αρνείται οποιαδήποτε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ αν σε κυβέρνησή του συμμετάσχει το Ποτάμι.