26 Ιανουάριος 2015, 09:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 26 Ιανουάριος 2015, 01:00

Το Κυπριακό στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

  • Το Κυπριακό στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Τις εξελίξεις στο Κυπριακό θα εξετάσει στη σημερινή του συνεδρίαση το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Άιντε, θα ενημερώσει τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για τις προσπάθειες που καταβάλλει, με σκοπό την επανέναρξη των συνομιλιών. Επίσης, αναμένεται να αναφερθεί και στη «συμβιβαστική πρότασή» του γύρω από τα θέματα των υδρογονανθράκων και του διαλόγου στο Κυπριακό.

Προηγήθηκαν οι ανεπίσημες διαβουλεύσεις χθες μεταξύ των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας για το σχέδιο ψηφίσματος.

Παράλληλα, η μόνιμη αντιπροσωπεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στον διεθνή Οργανισμό ενέτεινε τις επαφές της για να δοθεί η «σωστή εικόνα, όσον αφορά τους πραγματικούς λόγους της διακοπής των συνομιλιών, με τις τουρκικές παραβιάσεις της κυπριακής ΑΟΖ».

O  Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης είχε χθες και προχθές συναντήσεις με μέλη του ΣΑ και αξιωματούχους της γραμματείας του ΟΗΕ, ενώ μίλησε στην ειδική ανεπίσημη συνεδρίαση της ΓΣ του ΟΗΕ, με θέμα: «Ανησυχίες από την αύξηση της αντισημιτικής βίας σε παγκόσμιο επίπεδο».

Για τη «σωστή ενημέρωση» των μελών του ΣΑ και των αξιωματούχων του ΟΗΕ, επαφές πραγματοποιεί και ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη, πρέσβης Μιχάλης Σπινέλλης, ο οποίος είχε συνάντηση και με τον Ε. Άιντε.

Το βρετανικό σχέδιο

Στο βρετανικό σχέδιο ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, με το οποίο καλωσορίζεται η πρόσφατη έκθεση του γγ του ΟΗΕ για την εξάμηνη ανανέωση παρουσίας της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ), δεν υπάρχει αναφορά για τη λεγόμενη «απομόνωση» των Τουρκοκυπρίων, όπως περιέχεται στην έκθεση του Μπαν Κι- μουν.

Διπλωματική πηγή στην έδρα του ΟΗΕ δήλωσε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ότι το σχέδιο ψηφίσματος «είναι πανομοιότυπο» με εκείνο του περασμένου Ιουλίου και αναμένεται να εγκριθεί στις 28 Ιανουαρίου, «χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα».