26 Ιανουάριος 2015, 00:15 - Τελευταία Ενημέρωση: 26 Ιανουάριος 2015, 00:23

Με αέρα πρωθυπουργού γυρίζει σελίδα ο Αλέξης Τσίπρας

  • Με αέρα πρωθυπουργού γυρίζει σελίδα ο Αλέξης Τσίπρας
    Φωτ.: Ορέστης Παναγιώτου ΑΠΕ-ΜΠΕ

Με τον αέρα του νικητή και  του επόμενου πρωθυπουργού εμφανίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας (θυμίζοντας Ανδρέα Παπανδρέου με το η Ελλάδα γύρισε σελίδα και οι Έλληνες έγραψαν ιστορία, και με το να σηκώσουμε τον ήλιο) βάζοντας με το ...καλημέρα το δικό του κυβερνητικό διακύβευμα.

Μιλώντας από τα Προπύλαια στους συγκεντρωμένους οπαδούς του υποστήριξε ότι με την ψήφο του ο ελληνικός λαός έκανε την τρόικα παρελθόν και προανήγγειλε το τέλος της λιτότητας αλλά και την αρχή μιας διαπραγμάτευσης με τους εταίρους μας για μια δίκαιη, αμοιβαία βιώσιμη λύση για το ζήτημα του χρέους. Παράλληλα, τόνισε ότι σήμερα δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι και προανήγγειλε ότι θα μπει τέλος στην Ελλάδα της ολιγαρχίας.

Η νέα ελληνική κυβέρνηση, όπως είπε, θα διαψεύσει τις Κασσάνδρες εντός και εκτός της χώρας και έθεσε το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, που θα είναι «ούτε ρήξη ούτε υποταγή».
«Έχουμε πλήρη επίγνωση» είπε, «ότι ο ελληνικός λαός δεν μας δίνει λευκή επιταγή αλλά εντολή αποκατάστασης της συνοχής. Θα αξιοποιήσουμε την εμπιστοσύνη και θα σχηματίσουμε κυβέρνηση όλων των Ελλήνων. Θα εμπιστευτούμε κάθε Έλληνα ξεχωριστά ανεξάρτητα αν μας ψήφισε.»

Από τη μεριά του ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος τόνισε ότι δεν πρόκειται να στηρίξει μια κυβέρνηση στην οποία θα μετέχει και το Ποτάμι, ενώ τις επόμενες μέρες αναμένεται να γίνει συνάντηση Τσίπρα-Θεοδωράκη.

Αναλυτικά η ομιλία Τσίπρα

«Σήμερα ο ελληνικός λαός έγραψε ιστορία. Η ελπίδα έγραψε ιστορία. Ο κυρίαρχος λαός έδωσε ισχυρή εντολή, αδιαμφισβήτητη. Η Ελλάδα αφήνει τη λιτότητα της καταστροφής, μία πενταετία ταπείνωσης. Προχωράει με αξιοπρέπεια σε μία Ευρώπη που αλλάζει. Ο λαός μας είναι χαρακτηριστικό δείγμα της Ευρώπης που αλλάζει. Το βήμα για να ανταμώσει με τους λαούς όλης της Ευρώπης.

Σκληρή δουλειά από αύριο. Η ετυμηγορία του ελληνικού λαού κλείνει με τρόπο αδιαμφισβήτητο το φαύλο κύκλο της λιτότητας. Ακυρώνει με τρόπο αδιαμφισβήτητο τα μνημόνια της καταστροφής. Η ετυμηγορία καθιστά την τρόικα παρελθόν για το κοινό ευρωπαϊκό πλαίσιο.

Σήμερα δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι. Σήμερα ηττήθηκε η Ελλάδα της αντιδημοκρατικής εκτροπής. Αν κάποιος νίκησε σήμερα είναι η Ελλάδα του μόχθου, τη δημιουργίας του πολιτισμού. Η Ελλάδα που ελπίζει που ζητά χώρο και χρόνο για ένα μέλλον με αξιοπρέπει

Η νίκη είναι ταυτόχρονα νίκη όλων των λαών της Ευρώπης που αγωνίζονται κατά της λιτότητας που καταστρέφει το κοινό ευρωπαϊκό μας μέλλον. Η νέα ελληνική κυβέρνηση θα είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί μία δίκαιη λύση για να βγει από τον φαύλο κύκλο για να επιστρέψει η Ευρώπη στις αρχές και τις αξίες που αποτέλεσαν ιδρυτικές της αξίες.

Σ’ αυτόν το διάλογο η Ελλάδα θα προσέλθει με τις δικές της τεκμηριωμένες προτάσεις με το δικό της σχέδιο μεταρρυθμίσεων, με το δικό της σχέδιο για τις επενδύσεις και την παραγωγική ανασυγκρότηση. Χωρίς ελλείμματα.

Ούτε ρήξη ούτε συνέχιση της υποταγής θα γίνει ανεκτή. Προτεραιότητά μας θα είναι η αντιμετώπιση των μεγάλων πληγών της κρίσης. Η αποκατάσταση, η ρήξη με κατεστημένα, η δικαιοσύνη, η προώθηση δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων. Προτεραιότητά μας πάνω απ' όλα είναι να αποκτήσει ο λαός μας τη χαμένη του αξιοπρέπεια.»