25 Ιανουάριος 2015, 16:55 - Τελευταία Ενημέρωση: 25 Ιανουάριος 2015, 17:10

Και μετά την κάλπη τι; Όλα τα σενάρια​

  • Και μετά την κάλπη τι; Όλα τα σενάρια​

Μπορεί σήμερα όλων τα μάτια να είναι στραμμένα στην κάλπη και στο αποτέλεσμα που θα γνωρίζουμε περίπου κατά τις 9.30 το βράδυ, αν και η βραδιά αναμένεται θρίλερ τουλάχιστον για δυο μικρά κόμματα, αλλά και για το ποιος θα είναι τρίτος, που θα κρίνουν και την αυτοδυναμία, όμως το μενού της επόμενης ημέρας είναι εξίσου σημαντικό και πρωτόγνωρο.

Εάν έχει προκύψει αυτοδυναμία τα πράγματα είναι ίσως πιο απλά. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μόλις του παραδώσει και επισήμως τα αποτελέσματα ο πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης, θα δώσει την εντολή στο πρώτο κόμμα για σχηματισμό κυβέρνησης. Σε διαφορετική όμως περίπτωση αρχίζει το τρέξιμο των διαδικασιών και του χρονοδιαγράμματος που έχουν μπροστά τους οι θεσμικοί παράγοντες. 

Η διαδικασία των διερευνητικών εντολών

Εάν δεν υπάρχει αυτοδυναμία, ο αρχηγός του πρώτου κόμματος ξεκινά διερευνητικές επαφές για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. Στη διάθεσή του έχει τρεις ημέρες κι αν οι επαφές του δεν τελεσφορήσουν, τότε επιστρέφει την εντολή στον Πρόεδρο κι αυτός με τη σειρά του την δίνει στον αρχηγό του δεύτερου κόμματος.

Η διαδικασία επαναλαμβάνεται μέχρι και τον τρίτο αρχηγό και στην περίπτωση που δεν προκύψει θετικό αποτέλεσμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συγκαλεί σε σύσκεψη τους αρχηγούς όλων των κομμάτων που έχουν αντιπροσώπευση στη Βουλή σε μια ύστατη προσπάθεια να βρεθεί συμβιβαστική λύση και κυβέρνηση προτού οδηγηθεί η χώρα σε νέες εκλογές.

Οι ημερομηνίες για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

Στο ενδιάμεσο διάστημα όμως «τρέχουν» και οι υπόλοιπες διαδικασίες, ανεξαρτήτως των διερευνητικών εντολών. Έτσι στις 5 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί η σύγκλιση της επόμενης Βουλής, ώστε να γίνει η ορκωμοσία των βουλευτών και να εκλεγούν τα μέλη του προεδρείου της Βουλής.

  • Για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την επόμενη Βουλή πιθανές είναι τρεις ημερομηνίες. Η πρώτη πιθανή ημερομηνία είναι η 7η ή 8η Φεβρουαρίου. Για την πρώτη ψηφοφορία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας χρειάζονται 180 ψήφοι.
  • Εάν δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας πάμε στην δεύτερη ψηφοφορία. Για την δεύτερη αυτή ψηφοφορία δεν απαιτείται διαφορά πέντε ημερών από την προηγούμενη, οπότε δεν αποκλείεται η δεύτερη ψηφοφορία να πραγματοποιηθεί την επόμενη ημέρα, δηλαδή 8 ή 9 Φεβρουαρίου. Σε αυτή την ψηφοφορία χρειάζονται 151 ψήφοι για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
Αν και στην δεύτερη ψηφοφορία δεν εκλεγεί Πρόεδρος, τότε θα γίνει και τρίτη ψηφοφορία, μετά από πέντε ημέρες, δηλαδή στις 14 Φεβρουαρίου, όπου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να εκλεγεί με σχετική πλειοψηφία, ακόμα και με την ψήφο 120 βουλευτών.

Άγνωστο παραμένει ποιοι θα είναι υποψήφιοι μια και ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του και η ΝΔ επαναλαμβάνει για την ώρα το όνομα του Σταύρου Δήμα, χωρίς να μπορεί να αποκλείσει κανείς τον ιστορικό συμβιβασμό που ακούει στο όνομα Αβραμόπουλος.

Μέσα σε αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο να βάλουμε έναν ακόμη παράγοντα που αφορά την Ευρώπη και τους δανειστές μας. Αύριο θα συνεδριάσει το Eurogroup που θα δώσει το κλίμα ...υποδοχής των ελληνικών πολιτικών εξελίξεων.