24 Ιανουάριος 2015, 18:38 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Ιανουάριος 2015, 19:01

Πολύνεκροι βομβαρδισμοί στη Μαριούπολη

Τους αυτονομιστές αντάρτες και τον ρωσικό στρατό κατηγόρησε σήμερα το Κίεβο, επειδή -όπως ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας- βομβαρδίστηκε η πόλη Μαριούπολη, όπου κατοικούν πολλοί Έλληνες ομογενείς, και βρήκαν τον θάνατο 27 άνθρωποι, ενώ άλλοι 90 τραυματίστηκαν σύμφωνα με προσωρινό απολογισμό που έδωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος του δημαρχείου της πόλης Όλεγκ Καλίνιν. Είχε προηγηθεί η άρνηση των αυτονομιστών να συμφωνήσουν στη διεξαγωγή νέων ειρηνευτικών συνομιλιών.

Οι αυτονομιστές είχαν αρχικά αρνηθεί την ευθύνη για την επίθεση, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ίντερφαξ. Ωστόσο, αργότερα, ένας ηγέτης των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία, ο Αλεξάντερ Ζαχαρτσένκο, δήλωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA της Ρωσίας, πως οι αντάρτες εξαπέλυσαν την επίθεση στην πόλη της Μαριούπολης. «Σήμερα εξαπολύθηκε μία επίθεση στη Μαριούπολη. Θα είναι το καλύτερο δυνατό μνημείο σε όλους τους νεκρούς μας», φέρεται να είπε σε μία τελετή στην πόλη Ντονέτσκ, που τελεί υπό τον έλεγχο των ανταρτών. 

Η ΕΕ καταδίκασε την επίθεση και προειδοποίησε τη Ρωσία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασε τους βομβαρδισμούς εναντίον της Μαριούπολης στην ανατολική Ουκρανία και προειδοποίησε πως αυτή η κλιμάκωση των συγκρούσεων θα επιδεινώσει σοβαρά τις σχέσεις με τη Ρωσία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί τη Ρωσία να σταματήσει κάθε υποστήριξη στους φιλορώσους αντάρτες, έπειτα από την απόφασή τους να εξαπολύσουν νέα μεγάλη επίθεση εναντίον των δυνάμεων του Κιέβου.

Ανησυχία του υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου

Τη βαθειά του ανησυχία για την κλιμάκωση της βίας στις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας και τον τραγικό θάνατο των πολιτών που σκοτώθηκαν σήμερα κατά τους βομβαρδισμούς στα περίχωρα της Μαριούπολης, εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος. 

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, «ο Ε. Βενιζέλος τόνισε ότι η ασφάλεια των πολιτών της Ουκρανίας αποτελεί πρωταρχική προϋπόθεση για την συνέχιση του διαλόγου και την αναζήτηση λύσεων που διασφαλίζουν τη συμμετοχή όλων των περιοχών και όλων των πολιτικών, κοινωνικών και εθνοτικών δυνάμεων, μέσα σε ένα αξιόπιστο πλαίσιο δημοκρατίας, κράτους δικαίου και σεβασμού της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας».

Τα Γενικά Προξενεία σε Μαριούπολη και Οδησσό

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, η πρεσβεία της Ελλάδας στο Κίεβο και τα Γενικά Προξενεία στη Μαριούπολη και την Οδησσό «παρακολουθούν επί του πεδίου την κατάσταση και βρίσκονται σε διαρκή επαφή με την Ομοσπονδία των ελληνικών συλλόγων της περιοχής και τα μέλη τους, προκειμένου, αν κριθεί απαραίτητο, να παρασχεθεί κάθε αναγκαία βοήθεια στις οικογένειες των ελληνικής καταγωγής κατοίκων της περιοχής».