23 Ιανουάριος 2015, 23:47 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Ιανουάριος 2015, 23:48

Αμφισβητείται η ποιότητα δεκάδων γενόσημων φαρμάκων

  • Αμφισβητείται η ποιότητα δεκάδων γενόσημων φαρμάκων

Στο μικροσκόπιο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) μπαίνουν δεκάδες γενόσημα φάρμακα που πωλούνται στην Ελλάδα αλλά και την υπόλοιπη Ευρώπη καθώς η ινδική εταιρία που πιστοποιούσε την ποιότητά τους «παραποιούσε» τα επιστημονικά δεδομένα!

Όπως σημειώνει η ΕΜΑ, μέχρι να υπάρχουν πιο ασφαλή στοιχεία κρίνεται αναγκαία η αναστολή πώλησής τους. «Η σύσταση βασίζεται στα αποτελέσματα επιθεώρησης που θέτει εν αμφιβόλω τον τρόπο με τον οποίο η εταιρεία GVK Biosciences εκπονούσε τις μελέτες» οι οποίες είναι απαραίτητες προκειμένου να δοθεί η έγκριση για να κυκλοφορήσουν στην αγορά τα φάρμακα αυτά για λογαριασμό των φαρμακευτικών εταιρειών, αναφέρει ο ΕΜΑ σε ανακοίνωσή του. Παράλληλα ωστόσο σπεύδει να διευκρινίσει ότι η απόφαση αυτή δεν αφορά την αποτελεσματικότητα ή την ασφάλεια των συγκεκριμένων φαρμάκων, υπογραμμίζει ο ΕΜΑ  (www.ema.europa.eu/ema).

Η σύσταση αφορά περίπου 700 γενόσημα φάρμακα αλλά όχι εκείνα που θεωρούνται «πολύ σημαντικά για τους ασθενείς» για τους οποίους δεν υπάρχουν επαρκή εναλλακτικά σκευάσματα ώστε να καλυφθεί η ζήτηση. Η κάθε χώρα-μέλος είναι υπεύθυνη για την αποτίμηση της κατάστασης.

Η πρόταση του Οργανισμού θα παραπεμφθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή που θα λάβει την τελική απόφαση για την κυκλοφορία ή μη των φαρμάκων αυτών. Στη Γαλλία ήδη από τον Δεκέμβριο έχει διακοπεί η πώληση 25 γενόσημων φαρμάκων (όπως η ιβουπροφαίνη) ενώ σήμερα στον κατάλογο αυτό προστέθηκαν άλλα οκτώ σκευάσματα.

Σύμφωνα με τη λίστα που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΕΜΑ, στην Ελλάδα κυκλοφορούν τα φάρμακα Esomeprazole/Genetics, Desloratadine/Sieger, Savandra, Desloratadine/Genepharm και Donepezil/Genetics.