25 Ιανουάριος 2015, 07:07 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Ιανουάριος 2015, 14:11

Εκλογές 2015: Όσα πρέπει να ξέρετε πριν και μετά την κάλπη

  • Εκλογές 2015: Όσα πρέπει να ξέρετε πριν και μετά την κάλπη
    Κάλπες, παραβάν και ψηφοδέλτια συγκεντρωμένα από τους υπαλλήλους του δήμου Θεσσαλονίκης στο περίπτερο 4 της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / PIXEL)

Επειδή από τις 7 το πρωί της Κυριακής που ανοίγουν τα εκλογικά κέντρα έως τις 7 το απόγευμα που κλείνουν, πολλά… μπορεί να συμβούν, το pontos-news συγκέντρωσε όλες τις πληροφορίες που μπορεί να φανούν χρήσιμες σε ψηφοφόρους της τελευταίας στιγμής.

  • Οι ετεροδημότες, όπως σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, δικαιούνται άδεια προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Οι (δικαιολογημένες) ημέρες απουσίας εξαρτώνται από τη χιλιομετρική απόσταση και από το μέσο μετακίνησης.
  • Εάν δεν γνωρίζετε σε ποιο σχολικό συγκρότημα ψηφίζετε, μπορείτε να το βρείτε είτε τηλεφωνώντας στον αριθμό που έχει ενεργοποιήσει το υπουργείο Εσωτερικών είτε διαδικτυακά μέσω της ειδικής εφαρμογής.
  • Τα γραφεία ταυτοτήτων αλλά και τα γραφεία διαβατηρίων των Αστυνομικών Τμημάτων διευρύνουν το ωράριο λειτουργίας τους. Τα μεν πρώτα για να εκδώσουν αυθημερόν νέα ταυτότητα σε ψηφοφόρους, τα δεύτερα για να γίνει παραλαβή των διαβατηρίων που έχουν εκδοθεί.
  • Σε περίπτωση που σας έχει έρθει ειδοποίηση ότι κληρωθήκατε ως μέλος της εφορευτικής επιτροπής, καλό είναι να γνωρίζετε ότι η παρουσία σας στο εκλογικό κέντρο είναι υποχρεωτική. Υπάρχει ωστόσο η δυνατότητα να εξαιρεθείτε από τη διαδικασία, για πολύ συγκεκριμένους λόγους.

Αν πάλι θέλετε να φτάσετε προετοιμασμένοι μέχρι το παραβάν, μάθετε τι αλλάζει στις έδρες αλλά και πόσοι σταυροί μπαίνουν στο ψηφοδέλτιο.