26 Ιανουάριος 2015, 10:15 - Τελευταία Ενημέρωση: 26 Ιανουάριος 2015, 11:07

Χαμψοπίλαφο

  • Χαμψοπίλαφο

Μια γευστική πρόταση για τους αναγνώστες του pontos-news.gr, με ποντιακή αύρα.

ΥΛΙΚΑ
  • 1 κιλό χαμψιά (γαύροι)
  • 2 ποτήρια ρύζι
  • 4 ποτήρια νερό
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 3 κ.σ. βούτυρο
  • ρίγανη
  • αλάτι
  • πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Αφαιρούμε το κεφάλι και τη ραχοκοκαλιά από τα ψάρια. Τα πλένουμε και τα σουρώνουμε.
  2. Σοτάρουμε το κρεμμύδι με το βούτυρο μέχρι να ροδίσει. 
  3. Προσθέτουμε 4 ποτήρια νερό και αλατοπίπερο. Όταν πάρουν μερικές βράσεις, χαμηλώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε το ρύζι (πλυμένο με ζεστό νερό και σουρωμένο).
  4. Μαγειρεύουμε το ρύζι για 10-11΄ και το αδειάζουμε σε ταψί. 
  5. Σκεπάζουμε το πιλάφι με τα ψάρια. Πασπαλίζουμε με ρίγανη και αλατοπίπερο.
  6. Ψήνουμε σε δυνατό φούρνο για περίπου 10΄ μέχρι να ροδίσουν τα ψάρια.


Εναλλακτικά: Αν θέλουμε, μπορούμε να προσθέσουμε στο ρύζι μια χούφτα σταφίδες και κουκουνάρια και να γαρνίρουμε τα χαμψιά με φέτες λεμονιού.

  • Πηγή: Σούλα Μπόζη, Μικρασιατική κουζίνα – 200 παραδοσιακές συνταγές από τις γυναίκες της Ανατολικής Θράκης, της Ιωνίας, της Καππαδοκίας και του Πόντου.