23 Ιανουάριος 2015, 13:54 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Ιανουάριος 2015, 13:54

Στη Μάνδρα Αττικής η Παναγία Παραμυθία από το Άγιο Όρος

  • Στη Μάνδρα Αττικής η Παναγία Παραμυθία από το Άγιο Όρος
    Φωτογραφία: Νίκος Νικόλιζας

Πάνω σε ένα στρατιωτικό τζιπ και με όλες τις πρέπουσες τιμές έφτασε στη Μονή Γοργοεπηκόου της Μάνδρας Αττικής η εικόνα της Παναγίας της Παραμυθίας (Παρηγορήτριας).

Την εικόνα, που θα παραμείνει στο ναό για προσκύνημα έως τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου, υποδέχτηκαν ο μητροπολίτης Μεγάρων Κωνσταντίνος, ο μητροπολίτης Αδριανουπόλεως Αμφιλόχιος και ο επίσκοπος Ελευσίνας Δωρόθεος. Την εικόνα μετέφερε στην Αθήνα αντιπροσωπεία ιερέων από το Βατοπαίδι, πρωτοστατούντος του ηγουμένου Εφραίμ.

Η θαυματουργή εικόνα, που φυλάσσεται στη Μονή Βατοπαιδίου στο Άγιο Όρος, δεν «ταξιδεύει» συχνά εκτός της αθωνικής πολιτείας.

Η παράδοση αναφέρει ότι το 807 μ.Χ. πειρατές αποβιβάστηκαν κρυφά στην παραλία της Μονής Βατοπαιδίου και περίμεναν κρυμμένοι το πρωινό άνοιγμα της πύλης ώστε να επιτεθούν.

Λίγο προτού χαράξει, όμως, ο ηγούμενος άκουσε την Παναγία να του λέει: «Μην ανοίξετε σήμερα τις πύλες, αλλά ανεβείτε στα τείχη να διώξετε τους πειρατές». Στρέφοντας το βλέμμα του στην εικόνα είδε ότι είχαν αλλάξει η έκφραση και η στάση του σώματος της Παναγίας και του θείου βρέφους. 

Λέγεται επίσης ότι ο ηγούμενος παρατήρησε το βρέφος να απλώνει το χέρι Του και να σκεπάζει τα χείλη της Παναγίας ζητώντας να μην σώσει τους μοναχούς και να τους αφήσει να τιμωρηθούν γιατί αμελούσαν τα μοναχικά τους καθήκοντα. Αλλά η Παναγία επανέλαβε τα ίδια λόγια πιάνοντας το χέρι του Υιού της. 

Αυτός ο σχηματισμός των προσώπων παρέμεινε μόνιμα στην εικόνα και οι μοναχοί σώθηκαν.