23 Ιανουάριος 2015, 12:05 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Ιανουάριος 2015, 11:54

Μείωση της αρτηριακής πίεσης από μικροσκοπική συσκευή και με ελληνική υπογραφή

  • Μείωση της αρτηριακής πίεσης από μικροσκοπική συσκευή και με ελληνική υπογραφή
    Φωτ.: flickr.com

Μια νέα πρωτοποριακή συσκευή, που εμφυτεύεται στο σώμα, οδηγεί στη μείωση της αρτηριακής πίεσης σε ασθενείς με επίμονη και μη ελεγχόμενη υπέρταση, επιτυγχάνοντας καλύτερα αποτελέσματα από ό,τι τα υπάρχοντα φάρμακα. Αυτό προέκυψε από πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου Queen Mary στη Μεγάλη Βρετανία.

Μεταξύ των ερευνητών είναι και ο επίκουρος καθηγητής καρδιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Κωνσταντίνος Τσιούφης.

Η συσκευή-εμφύτευμα, που έχει το μέγεθος ενός συνδετήρα, ονομάζεται «Coupler». Εισάγεται ανώδυνα ανάμεσα στην αρτηρία και τη φλέβα, στο άνω μέρος του μηρού, μέσω μιας απλής διαδικασίας που διαρκεί 40 λεπτά και γίνεται με τοπική αναισθησία.


Το εμφύτευμα «Coupler»που οδηγεί στη μείωση της αρτηριακής πίεσης (φωτ.: Rox Medical)

Ωστόσο υπάρχει και μια παρενέργεια που προκαλεί η χρήση του, η οποία παρατηρήθηκε στο 29% των ασθενών της κλινικής δοκιμής, και είναι το πρήξιμο στα πόδια. Οι επιστήμονες παραδέχονται ότι θα πρέπει να διενεργηθούν περαιτέρω έρευνες προκειμένου να διαπιστωθούν οι μακροχρόνιες επιπτώσεις της συσκευής.

Η δημοσίευση της έρευνας έγινε στο ιατρικό περιοδικό The Lancet.