23 Ιανουάριος 2015, 08:55 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Ιανουάριος 2015, 08:59

Πέθανε ο βασιλιάς Αμπντάλα της Σαουδικής Αραβίας

  • Πέθανε ο βασιλιάς Αμπντάλα της Σαουδικής Αραβίας

Πλήρης ημερών και έχοντας διαγράψει σημαντική πορεία εντός αλλά και εκτός της Σαουδικής Αραβίας απεβίωσε σήμερα τα ξημερώματα ο βασιλιάς της χώρας Αμπντουλάχ μπιν Αμπντούλ Αζίζ αλ Σαούντ. Ο βασιλιάς τις τελευταίες εβδομάδες αντιμετώπιζε προβλήματα στο αναπνευστικό του και νοσηλευόταν σε νοσοκομείο.

«Η Αυτού Υψηλότητα του Σαλμάν Μπιν Αμπντούλ Αζίζ αλ Σαούντ και όλα τα μέλη της βασιλικής οικογένειας, καθώς και το έθνος πενθούν τον θάνατο του βασιλιά Αμπντουλάχ μπιν Αμπντούλ Αζίζ, ο οποίος απεβίωσε στη 01.00 τα ξημερώματα ακριβώς» μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της Σαουδικής Αραβίας.

Τη θέση του στο θρόνο αναλαμβάνει ο 79χρονος αδελφός του Σαλμάν. Ο νέος βασιλιάς θεωρείται πιθανό ότι θα επιμείνει στις προσπάθειες του Αμπντουλάχ για αλλαγές που στόχο θα έχουν τη συμφιλίωση της ισλαμικής παράδοσης με τις ανάγκες της σύγχρονης οικονομίας.

Διεθνείς αναλυτές εκτιμούν πως δεν τίθεται θέμα αποσταθεροποίησης της Σαουδικής Αραβίας, καθώς η βασιλική οικογένεια είναι πανίσχυρη και τα αμύθητα κέρδη από τις εξαγωγές πετρελαίου σε συνδυασμό με τη σιδηρά πυγμή των δυνάμεων ασφαλείας δεν αφήνουν περιθώρια για οποιαδήποτε αμφισβήτηση της ισχύουσας τάξης πραγμάτων. Πάντως ο νέος βασιλιάς ανακοίνωσε ότι θα ακολουθήσει την πολιτική του ΟΠΕΚ διατηρώντας σταθερή την πετρελαϊκή παραγωγή ώστε να προστατεύει το μερίδιο του καρτέλ από ανταγωνιστικές χώρες-παραγωγούς πετρελαίου.