25 Ιανουάριος 2015, 10:25 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Ιανουάριος 2015, 15:18

Ποια προβλήματα υγείας επιδεινώνονται με τη βροχή

  • Άστατος και την Τρίτη ο καιρός με βροχές και καταιγίδες 2
    Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Άλκης Κωνσταντινίδης

Εν αναμονή της βροχόπτωσης που έχει προβλέψει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία για τις επόμενες μέρες, πολύ συχνά περνάει από το μυαλό μας κατά πόσο κάτι τέτοιο ενδέχεται να επηρεάσει τη γενικότερη κατάσταση της υγείας μας.

Σύμφωνα με μελέτες ειδικών επιστημόνων, υπάρχουν ορισμένες παθήσεις που ενδεχομένως σχετίζονται με τη βροχή, η οποία είναι πιθανό να συμβάλλει στην επιδείνωσή τους, και είναι οι εξής:

Αρθρίτιδα

Οι πόνοι στα πόδια και κυρίως στα γόνατα, οι οποίοι οφείλονται στην οστεοαρθρίτιδα, μπορεί να χειροτερεύουν με τη βροχή και το κρύο καθώς οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η θερμοκρασία και η βαρομετρική πίεση είναι πιθανό να επηρεάζουν την κινητικότητα των αρθρώσεων ή τη ροή του υγρού που τις λιπαίνει.

Προβλήματα του αναπνευστικού

Η βροχή, και ιδιαίτερα οι καταιγίδες, μπορούν να πυροδοτήσουν μια κρίση σε όσους υποφέρουν από άσθμα διότι η υγρασία ευνοεί την αύξηση των σπόρων των μυκήτων και τη μεταφορά της γύρης στην ατμόσφαιρα, που επηρεάζει έντονα έναν ευαίσθητο και εξασθενημένο οργανισμό.

Πονοκέφαλοι

Οι μεταβολές των καιρικών συνθηκών και τα υψηλά επίπεδα υγρασίας ίσως να ευθύνονται για την εκδήλωση εντονότερων κεφαλαλγιών σε όσους αντιμετωπίζουν χρόνιο πρόβλημα. Ωστόσο, όπως αναφέρει η επιστημονική κοινότητα, απαιτούνται περαιτέρω μελέτες έτσι ώστε να αποδειχθεί με ποιον ακριβώς τρόπο συμβαίνει αυτό.