22 Ιανουάριος 2015, 22:27 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Ιανουάριος 2015, 22:42

Ο Τσίπρας επιμένει για αυτοδυναμία και θύμισε Ανδρέα στην Ομόνοια

 • Ο Τσίπρας επιμένει για αυτοδυναμία και θύμισε Ανδρέα στην Ομόνοια
  Ο Αλέξης Τσίπρας λίγο πριν την έναρξη της ομιλίας του
 • Ο Τσίπρας επιμένει για αυτοδυναμία και θύμισε Ανδρέα στην Ομόνοια
  Ένα από τα κεντρικά συνθήματα του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτές τις εκλογές
 • Ο Τσίπρας επιμένει για αυτοδυναμία και θύμισε Ανδρέα στην Ομόνοια
  Ο Αλέξης Τσίπρας με τον Πάμπλο Ιγκλέσιας, τον Ισπανό ηγέτη του κινήματος Podemos
 • Ο Τσίπρας επιμένει για αυτοδυναμία και θύμισε Ανδρέα στην Ομόνοια
  Πλάνο από την προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στην πλατεία Ομονοίας

Ενας Αλέξης Τσίπρας με αρκετές ...δόσεις από Ανδρέα Παπανδρέου και με ανοίγματα σε ψηφοφόρους ακόμη και της Νέας Δημοκρατίας (τους οποίους διαχώρισε από την ηγεσία της) ζήτησε από την πλατεία Ομονοίας «καθαρή, ανόθευτη εντολή διακυβέρνησης».

Μιλώντας σε μια μεγάλη συγκέντρωση διαμήνυσε ότι από τη Δευτέρα μπαίνει «τέλος στο πάρτι» και η χώρα επιστρέφει στη νομιμότητα, βάζοντας τέλος στη διαφθορά και τη διαπλοκή. Χαρακτηρίζοντας δεδομένο το αποτέλεσμα των εκλογών και προεξοφλώντας νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τους πολίτες να δώσουν «μια πρώτη ευκαιρία στον ΣΥΡΙΖΑ, μια τελευταία ίσως για την Ελλάδα». Όπως είπε «δώστε στον ΣΥΡΙΖΑ και στην Ελλάδα αυτοδυναμία».

Ταυτόχρονα έκλεισε την πόρτα στον Ευάγγελο Βενιζέλο, λέγοντας ότι «εμείς στο πιλοτήριο αντιπροσώπους των απόψεων της κυρίας Μέρκελ δεν πρόκειται να δεχτούμε», αφήνοντάς την όμως ανοικτή στο Ποτάμι και στους ΑΝΕΛ.

Επιτιθέμενος στην κυβέρνηση, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι από τη Δευτέρα «μπαίνει τέλος στη διακυβέρνηση της χώρας με e-mail» και συμπλήρωσε «την Κυριακή δεν μιλούν οι δανειστές. Μιλάει ο λαός και θα πει μνημόνια τέλος».

Ανακοινώνοντας τις δεσμεύσεις του τόνισε μεταξύ άλλων:

 • κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη,
 • αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ,
 • κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και αντικατάστασή του από φόρο στη μεγάλη ακίνητη περιουσία.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προανήγγειλε επανέλεγχο της λίστας Λαγκάρντ («οι λίστες βγαίνουν από τα συρτάρια» είπε χαρακτηριστικά) και δεσμεύτηκε για πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων και του «μαύρου χρήματος».

Ακόμη, προανήγγειλε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα διεκδικήσει τις γερμανικές αποζημιώσεις, για τις οποίες επισήμανε ότι το Βερολίνο τις οφείλει σε όλη την Ευρώπη, που έβαλε πλάτη για την ανοικοδόμηση της Γερμανίας μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και το τέλος του ναζισμού.

Αναφερόμενος στην εκλογική διαδικασία της Κυριακής, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει «ραντεβού με την ιστορία», καλώντας -ιδιαίτερα τους νέους- να μην αφήσουν να τους κλέψουν το μέλλον.

«Η πατρίδα είναι στα χέρια σας, το μέλλον είναι στα χέρια σας... Θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία» τόνισε, για να κλείσει με τη γνωστούς στίχους του Σεφέρη: «Λίγο ακόμα, να σηκωθούμε ψηλότερα».