ΕΛΑΣ: Οι Πυρήνες ήθελαν να δολοφονήσουν τον Ξηρό

  • Οι ΗΠΑ έβαλαν Ξηρό και Μαζιώτη στη λίστα τρομοκρατών
    Φωτ.: Ορέστης Παναγιώτου (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Την διασύνδεση ποινικών-τρομοκρατών επιβεβαίωσε σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο αρχηγός της ΕΛΑΣ Δημήτρης Τσακνάκης. Μία ημέρα μετά τη σύλληψη 29χρονου Αλβανού για όπλα και εκρηκτικά, ήρθε η σύλληψη και ενός 23χρονου επίσης Αλβανού που φέρεται ότι έκλεψε το βαν που εντοπίστηκε στο Αιγάλεω βάσει του σχεδιαγράμματος που βρέθηκε στη γιάφκα της Κερατέας.

Κομβικής σημασίας θεωρείται ο ρόλος της καταζητούμενης Αγγελικής Σπυροπούλου στην επικοινωνία μεταξύ έγκλειστων μελών της Συνομωσίας Πυρήνων της Φωτιάς με μέλη της οργάνωσης που βρίσκονται εκτός.

Μέσα σε μία ταμπακιέρα που βρέθηκε στη γιάφκα του Λουτρακίου εντοπίστηκαν τρεις κάρτες μνήμης με κωδικούς κρυπτογράφησης και αποκρυπτογράφησης. Τα μέλη της οργάνωσης έγραφαν ένα γράμμα, το φωτογράφιζαν και στη συνέχεια το έστελναν μέσω κινητών. Στις επιστολές η Αγγελική αναφέρεται ως «Κώστας», ο Ξηρός ως «Νίκος» και ένας από ο Αλβανός οδηγός του βαν ως «Στέλιος».

Ωστόσο, όπως είπε ο αρχηγός της ΕΛΑΣ, οι σχέσεις Πυρήνων-Ξηρού το τελευταίο διάστημα βρίσκονταν σε οριακό σημείο με αποτέλεσμα να σχεδιάζεται η δολοφονία του Χριστόδουλου. «Απόλυση» ήταν η λέξη που χρησιμοποιούσαν οι Πυρήνες οι οποίοι χρέωναν στον Ξηρό την αποτυχία των βομβιστικών επιθέσεων στη Δ.Ο.Υ Κορυδαλλού και στο αστυνομικό τμήμα Ιτέας.

Οι Πυρήνες κατηγορούν ευθέως τον Χριστόδουλο ότι δεν έκανε σωστά τις συνδεσμολογίες στους εκρηκτικούς μηχανισμούς και ότι άφησε πίσω αποτυπώματα.

Από τις επιστολές που αποκρυπτογραφήθηκαν, συμπληρώθηκαν και τα κομμάτια του παζλ της σχεδιαζόμενης απόδρασης από τον Κορυδαλλό. Το σχέδιο, που είχε αρχίσει να υλοποιείται, προέβλεπε τη χρήση βόμβας μεγάλης ισχύος.

«Την κατασκευή και την τοποθέτηση είχε αναλάβει η Αγγελική. Θα χρησιμοποιούσε 150 κιλά εκρηκτικής ύλης», είπε ο αρχηγός της ΕΛΑΣ. Ταυτόχρονα με την ενεργοποίηση της βόμβας θα γινόταν επίθεση με πυροβόλα όπλα και ρίψη ρουκετών για τη δημιουργία αντιπερισπασμού ώστε να προλάβουν να αποδράσουν τόσο τα μέλη των Πυρήνων όσο και ποινικοί.