22 Ιανουάριος 2015, 09:10 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Ιανουάριος 2015, 08:56

ΗΠΑ-Κούβα: Σε διάλογο με αντιπαραθέσεις

  • ΗΠΑ-Κούβα: Σε διάλογο με αντιπαραθέσεις

Οι σχέσεις τους ήταν στον πάγο εδώ και 50 χρόνια. Είναι φυσικό, λοιπόν, τώρα που κάθονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων να δημιουργούνται αντιπαραθέσεις. Εξάλλου ΗΠΑ και Κούβα κάνουν τα πρώτα βήματα για την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων τους και κάθε αρχή και δύσκολη.

Την Τέταρτη, πρώτη μέρα της συνόδου υψηλού επιπέδου που αποσκοπεί στην αποκατάσταση των διμερών διπλωματικών σχέσεων, Ουάσιγκτον και Αβάνα ήρθαν σε αντιπαράθεση με αφορμή τη μεταναστευτική πολιτική των ΗΠΑ.  

Η αμερικανική πλευρά δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσει να παρέχει ασφαλές καταφύγιο σε Κουβανούς με ειδικές προστασίες –κάτι που δεν ισχύει για άλλες εθνικότητες.

Η Κούβα από την πλευρά της εξέφρασε την ενόχλησή της ότι οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν Κουβανούς γιατρούς να εγκαταλείψουν τη χώρας τους, χαρακτηρίζοντάς το ως «κατακριτέα διαρροή εγκεφάλων».

Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν την Πέμπτη, με τις δύο πλευρές να κάνουν προσπάθειες για την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων και με απώτερο σκοπό να γίνουν αλλαγές στους περιορισμούς στις εμπορικές συναλλαγές και τα ταξίδια.